"Birdman or" otvorio filmski festival u Veneciji

Mostra će do 6. septembra predstaviti 55 filmova, od kojih je 20 svjetskih premijera u glavnom takmičarskom programu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 09:47h

Venecijanski filmski festival počeo je sinoć premijerom američkog filma Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) Alehandra Inaritua iz Meksika, s Majklom Kitonom i Edvardom Nortonom u glavnim ulogama.

Mostra će do 6. septembra predstaviti 55 filmova, od kojih je 20 svjetskih premijera u glavnom takmičarskom programu.

Među rediteljima filmova u trci za Zlatnog lava su i Fatih Akin, Roj Anderson, Dejvid Gordon Grin, Andrej Končalovski i Džošua Openhajmer.

Inarituov film, odabran za otvaranje, crna je komedija o glumcu poznatom po ulozi superheroja koji se trudi da savlada jednu brodvejsku predstavu. U danima uoči premijere, bori se i sa svojim egom dok pokušava da vrati svoju porodicu, karijeru, pa i samog sebe.

I ove godine na Mostri snažno je prisutna američka kinematografija, uglavnom nezavisne produkcije, pa su u trci za Zlatnog lava filmovi “99 Homes” (Ramin Bahrani), “Manglehorn” (Dejvid Gordon Grin) i “Good Kill” (Endrju Nikol), a publika će vidjeti i filmove legendarnog novoholivudskog autora Pitera Bogdanoviča, Lize Čolodenko, Džoa Dantea, Džejmsa Franka, Berija Levinsona, Majkla Almerejde…

Nagrađivani turski reditelj Fatih Akin učestvuje filmom “The Cut”, koprodukcijom Njemačke, Francuske, Italije, Rusije, Kanade, Poljske i Turske, a švedski reditelj Roj Anderson velikom evropskom koprodukcijom “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (Švedska, Njemačka, Norveška, Francuska).

Za zatvaranje 71. Mostre odabran je film “The Golden Era” hongkonške rediteljke i glumice Ane Hui o radikalnoj kineskoj književnici Siao Hong sa početka 20. vijeka

U trci za Zlatnog lava su i iranski film “Tales” (Rahsan Bani E’temad), ruski “The Postman’s White Nights” Končalovskog, japanski “Nobi” (Šhinia Cukamoto) i kineski “Red Amnesia” (Vang Ksjaošuai), kao i Openhajmerov film “The Look of Silence”, koprodukcija Danske, Finske, Indonezije, Norveške i Velike Britanije.

Žirijem glavnog takmičarskog programa 71. Mostre predsjedava nagrađivani francuski kompozitor Aleksandar Depla, što je prvi put da neki autor filmske muzike bude na toj funkciji.

Depla je šest puta nominovan za Oskara (Kraljica, Kraljev govor, Argo, Filomena…), a dobitnik je Zlatnog globusa, tri Cezara, dvije Evropske filmske nagrade, Srebrnog medvjeda, nagrade Bafta, Gremija…

Sarađivao je sa rediteljima kao što su Stiven Frirs, Roman Polanski, Terens Malik, Tom Hoper, Žak Odijar, Ketrin Bigelou, Ang Li, Vens Anderson, Mateo Garone…

Van konkurencije na 71. Mostri biće prikazan, između ostalog, omnibus “Words with Gods” koji potpisuje devetoro nagrađivanih reditelja, među kojima je i Emir Kusturica (Giljermo Ariaga, Amos Gitai, Mira Nair, Vorvik Tornton, Hektor Babenko, Bahman Gobadi, Hideo Nakata, Aleks de la Iglesia).

Prošle godine, na jubilarnoj, 70. Mostri, Zlatnog lava osvojio je italijanski dokumentarni film “Sacro GRA” Đanfranka Rosija o životu duž autoputa koji pravi prsten oko Rima

Za zatvaranje 71. Mostre odabran je film “The Golden Era” hongkonške rediteljke i glumice Ane Hui o radikalnoj kineskoj književnici Siao Hong sa početka 20. vijeka.

U okviru selekcije 29. Međunarodne nedjelje filmske kritike - nezavisnog takmičarskog programa u okviru 71. Filmskog festivala u Veneciji, biće prikazan debitantski film “Ničije dete” scenariste i reditelja Vuka Ršumovića iz Srbije, zasnovan na istinitoj priči o usamljenosti i nevinosti napuštenog dječaka.

U produkciji kuće Art&Popcorn iz Beograda, film “Ničije dete”, baziran je na fascinantnoj priči o divljem dječaku koga su sredinom 80-ih godina 20. vijeka pronašli lovci među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd da se socijalizuje. Suprotno predviđanjima, dječak je počeo ubrzano da se razvija...

U filmu igraju djeca Denis Murić, Pavle Čemerikić i Isidora Janković, te glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik…

Za 29. Nedjelju kritike na Mostri odabrano je još šest prvih filmova mladih reditelja iz Kine, Italije, Vijetnama, Francuske, Palestine i Njemačke.

Filmovi su u konkurenciji za nagradu za najboljeg debitanta (Lav budućnosti - Luiđi de Laurentis), koja je vrijedna 100.000 dolara, te nagradu publike, vrijednu 5.000 evra. Takođe, Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) dodijeliće dvije nagrade - za najbolji film i za najbolji scenario i fotografiju ili glumca/glumicu.

Prošle godine, na jubilarnoj, 70. Mostri, Zlatnog lava osvojio je italijanski dokumentarni film “Sacro GRA” Đanfranka Rosija o životu duž autoputa koji pravi prsten oko Rima. Venecijanski filmski festival prvi put je uvrstio u takmičarski program dokumentarni film.

Galerija

Bonus video: