Počinje 71. filmski festival u Veneciji

Međunarodni filmski festival u Veneciji, koji traje do 6. septembra, najstariji je međunarodni filmski festival u svijetu, osnovan 1932. godine
0 komentar(a)
Venecija film festival, Mostra, Foto: Reuters
Venecija film festival, Mostra, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2014. 07:21h

U Veneciji večeras počinje 71. Međunarodni filmski festival - Mostra premijernim prikazivanjem filma "Birdman" s Majklom Kitonom u glavnoj ulozi.

Tokom 11 dana festivala biće prikazano 50 filmova, među kojima se 20 ostvarenja takmiči za Zlatnog lava.

Festival otvara film meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua poznatog po filmovima "21 gram" i "Vavilon".

"Birdman" je crna komedija u kojoj pored Kitona igraju Evdard Norton, Zek Galifijanakis i Naomi Vots.

Ovogodišnjim festivalom će dominirati filmovi koji se bave ratnom tematikom.

Žirijom ove godine predsjedava francuski kompozitor filmske muzike Aleksandar Depla, prvi put da na tom mjestu nije ni reditelj ni glumac od osnivanja festivala 1932.

"Filmovi o konfliktima bili su brojni u selekciji, što me iznenadilo i ostali su brojni u konačnom izboru. Kriza je takođe prisutna, ali prigušeno", rekao je Alberto Barbera, direktor Mostre kada je predstavio ovogodišnju selekciju krajem jula.

Među ratnim filmovima su "Good Ki-ll", Endruja Nikola, o etičkim i moralnim dilemama oca porodice. Glavnu ulogu igra Etan Hok koji se bori proti talibana sa distance navodeći bespiplotne letjelice.

Film "Fire on the plain" Janapca Šinja Cukamotoa govori o posljedicama Drugog svjetskog rata, a "99 homes" Ramina Bahranija bavi se krizom na američkom tržištu nekretnina.

Al Paćino (74), dobitnik Zlatnog lava 1994. za cjelokupnu karijeru, biće prisutan sa dva filma "The Humbling" Barija Levinsona koji se prikazuje van konkurencije i "Manglehorn", Dejvida Gordona Grina u kome igra ekscentričnog čovjeka koji pokušava da izađe na kraj sa zločinom iz prošlosti koj ga proganja.

Među filmovima koji se očekuju s interesovanjem su i "Pazolini" Amerikanca Abela Ferare sa Vilemom Dafoom. Takođe se govori dosta o posljednjem filmu Fatiha Akina "The Cut", trećem dijelu trilogije o ljubavi, smrti i zlu, sa francuskim glumcem Taharom Rahimom u glavnoj ulozi.

Francsusku će ove godine biti predstavljena sa četiri filma u glavnoj konkurenciji a Italija sa tri.

Očekuje se takođe da će nekoliko filmova u programu van konkurencije privući pažnju javnosti na italijanskoj Mostri.

Među njima je "The old man of Belem" portugalskog reditelja Manoela de Oliveire, starog 105 godina, kao i omnibus film "Razgovori s bogovima" u kome su među potpisnicima Emir Kusturica i Amos Gitai, i integralna necenzurisana verzija "Nymphomaniac 2", Danca Larsa von Trira sa Šarlot Genzbur u glavnoj ulozi.

Međunarodni filmski festival u Veneciji, koji traje do 6. septembra, najstariji je međunarodni filmski festival u svijetu, osnovan 1932. godine.

Bonus video: