Nije gotov nalaz oko hapšenja u Kolašinu, fali dokaza da sačine izvještaj

Preliminarni rezultati vrha policije i inspektora Unutrašnje kontrole ukazuju da su Popović i Bošković pretjerali prilikom primjene ovlašćenja
120 pregleda 1 komentar(a)
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2014. 06:32h

Zbog toga što iz kolašinske policije nije stigao kompletan dopunski izvještaj oko primjene ovlašćenja - u vrhu Uprave policije ni juče nijesu okončali istragu o tome jesu li policajci Radojica Popović i Mladen-Lebo Bošković pretjerali prilikom privođenja sugrađanina Neđeljka Moračanina.

"Nalaz još nije gotovo jer iz Kolašina nijesu poslali potpun izvještaj, koji smo tražili kao dopunu ranije dokumentacije. Zbog toga još nijesmo donijeli zvanično mišljenje, jer ne bismo željeli da donesemo pogrešnu odluku. U zahtjevu smo u petak tražili dopunski izvještaj - da obrazlože detaljno primjenu ovlašćenja, ali svi odgovori još nijesu stigli, tako da smo opet probili rok", rečeno je "Vijestima" u UP.

Preliminarni rezultati vrha policije i inspektora Unutrašnje kontrole ukazuju da su Popović i Bošković pretjerali prilikom primjene ovlašćenja i da su tukli vezanog Moračanina.

Ministar Raško Konjević zadužio je direktora UP Slavka Stojanovića da ga mišljenjem obavijesti jesu li Popović i Bošković prekoračili ovlašćenja prilikom hapšenja Moračanina.

Poseban i najvažniji izvještaj oko događaja u Kolašinu daće inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a, koji su i juče bili u tom gradu prikupljajući dokaze u tom predmetu.

Inspektori Unutrašnje su uzeli i snimak sa video-nadzora kolašinske policije, koji će osim izjave aktera događaja i ljekarskih izvještaja, biti ključni dokaz za donošenje odluke o tome je li bilo prekoračenja.

Neđeljko Moračanin tvrdi da je prošle srijede, sat iza ponoći, najprije brutalno pretučen u gradu, a zatim i u stanici policije, nakon što su ga, poslije manjeg incidenta u kafani, priveli policajci Popović i Bošković i dvojica njihovih kolega.

Kolašinac je tvrdio da su ga policajci, bez povoda, oborili na beton, a potom po rukama i tijelu udarali pendrecima. Nakon toga su ga, kako tvrdi vezali, a potom ponijeli do stanice policije, gdje su nastavili da ga tuku...

Noć je Moračanin proveo u betonjerci, a kada je izašao iz pritvora otišao je kod ljekara gdje su konstatovane brojne povrede.

Potpuno drugačiju verziju događaja ispričali su policajci pod istragom - oni tvrde da je Moračanin povrede po glavi i tijelu zadobio u tuči sa turistima u gradu, a da su zbog psovki i uvreda na njihov račun bili prinuđeni da upotrijebe sredstva prinude.

Policajci tvrde da je Moračanin nakon dolaska u stanicu policije radio sklekove, zbog čega su procijenili da mu ne treba pomoć ljekara.

Nakon izlaska iz pritvora Moračanin je otišao u zdravstvenu ustanovu u Kolašinu, gdje su ga zbog brojnih povreda uputili u Klinički centar u Podgorici.

Polemišući javno sa policajcima, Moračanin je isticao da priču čuvara zakona, da nije tučen u stanici, najbolje demantuju dvije zabilješke o povredama koje je zadobio. Tada je kazao da u prvoj, nakon njegovog privođenja, policajac od vidnih povreda konstatuje “samo” povredu ispod desnog oka. “U drugoj zabilješci, koja je napravljena oko 10 sati ujutru, policajac koji me predaje sudiji, od vidnih povreda navodi povrede ispod oba oka, povredu nosa, kao i povredu na čelu... Iz ovoga zaključujem da možda i nema potrebe da vas demantujem, jer to sami činite”, napisao je Moračanin.

Bonus video: