Marina Abramović zavšava performans "512 sati"

"Upravo smo stavili sjeme u zemlju i hajde da vidimo šta će se dogoditi poslije toga", rekla je u svom video blogu Marina Abramović
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 10:56h

Umjetnički performans Marine Abramović "512 sati" koji traje od 11. juna u Londonskoj galeriji "Serpentajn" biće završen danas u 18.00 časova, a do sada j prošlo više desetina hiljada posjetilaca, saopštila je PR služba umjetnice.

Od poslednjeg nastupa 2010. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, performans "512 sati" prvi je veliki umjetnički čin Marine Abramović, prikazan kompletnom improvizacijom umjetnice u jednostavnom galerijskom prostoru uz minimalnu scenografiju i detalje.

U ponoć 63 dana trajanja performansa, tokom kojeg je svakog dana snimala video sa utiscima koje nosi, Marina Abramović rekla je da se osjeća ponizno pred cjelokupnim radom i zahvalila svima na učešću i posjeti.

"Rad tek počinje i ovo je samo početak mnogo većih uspjeha, ideja i učešća koje ćemo proširiti po cijelom svijetu. Upravo smo stavili sjeme u zemlju i hajde da vidimo šta će se dogoditi poslije toga", rekla je u svom video blogu Marina Abramović.

Prostor galerije Serpentajn bio je podijeljen u tri dijela u kojima je publika uspostavljala kontakt sa umjetnicom koja je prolazila iz sobe u sobu i drži za ruku neke od njih.

U centralnom dijelu bili su redovi stolica postavljenih u obliku sunčevih zraka u odnosu na niski podijum na kojem se sakupljala publika, dok je Marina Abramović stojala mirno u centru, bez pokreta i zatvorenih očiju.

U drugoj prostoriji bilo je postavljeno 20-ak jednostavnih kreveta sa prekrivačima živih boja u kojoj su posjetioci mogli da leže u tišini, a treća prostorija bila je nešto manja i prazna, otvorena za posjetioce koji žele da sporo hodaju u joga-ritmu, uz sinhrono disanje.

Za vrijeme performansa svi posjetioci morali su na ulazu da ostave torbe, jakne, elektronsku opremu, satove i foto-aparate, a na ulazu su ih dočekivale Marina Abramović i njeni pomoćni odjeveni u crno, kao ona.

Svi učesnici dobijali su slušalice koje blokiraju sve spoljne zvuke kako bi mogli da uživaju u tišini i da "osjete energiju u prostoru", "dubinu opuštanja" i simboliku koju je umjetnica učila boraveći na Tibetu, u japanskim školama mudrosti i vještina i pustinjama Australije.

Marina Abramović (1946) umjetničku karijeru započela je početkom 1970-ih godina, dok je pohađala Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu. Nakon istraživanja u oblasti slikarstva, crtanja, teksta i umjetnosti zvuka, postala je pionir u upotrebi performansa kao oblika umjetnosti.

Slikarstvo je zamijenila za crtanje po tijelu (bodi art), odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tijela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana, a iscrpljivanje tijela postalo je osnovna karakteristika njenog performansa.

Abramović je stvorila neke od najvažnijih prepoznatljivih umjetničkih dijela i jedini je umjetnik svoje generacije koji još pravi zapažene radove tokom svojih dugih performansa.

Galerija

Bonus video: