Bujne barokne slikovitosti i raspjevane likovne melodije

Monografija o Đurovićevom crtežu i grafici, publikovana je 2013. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 18:32h

Začaranost vilinskim svijetom bajke i erotičke požude, koji postoji paralelno sa ovim našim fizičkim svijetom, riječi su kojima pisac Dragan Jovanović Danilov opisuje prvi susret sa slikarstvom crnogorskog umjetnika Željka Đurovića. U fantastični svijet slikarstva, umjetnika koji osamdesetih godina osvaja likovnu scenu crtežom i grafikom, a devedesetih slikama, uvodi nas luskuzna dvojezična monografija “Željko Đurović - slike”, nedavno publikovana u Beogradu, okviru edicije “enterijerART”.

“Dok sliku stvaram, dok nastaje, podsvijest je veoma uključena i to je dugo putovanje u nepoznato sa stotine stranputica i slijepih ulica”, kazao je u ranijem intervjuu za “Vijesti”, Đurović.

Slikarstvo Đurovića, prema riječima prof. dr Ratka Božovića, ostvaruje se kao stvaralačka zrelost u prefinjenoj osjećajnosti za mediteranski ambijent, koji umjetnik prihvata sa intenzitetom i punoćom intimističkog i subjektivnog doživljaja.

“Riječ je o slikarstvu nesvakidašnje invencije, bujne živopisno-barokne slikovitosti i raspjevane likovne melodije, te neizmjernog bogatstva i raskoši jarkih boja, umjetnosti usmjerenoj ka bogatim kompozicijama alegorijskih i mitoloških tema. Sve se na ovim intrigantnim slikama preliva i stapa u okrilju iluzije, sve puslira bezgraničnim životom, violentnom strastvenošću, libidnim nabojem i iskonskom žudnjom za opstankom i reprodukcijom”, zapisao je u eseju “Požar u vodama”, posvećenom slikarskom opusu Đurovića, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, Zvonimir Osrečki.

Monografija posvećena slikarstvu Đurovića, hronološki prati oblikovanje jedne autentične likovne poetike - prikazujući najranije umjetnikove radove - od 1978. godine do danas. U monografiji su objavljeni esejo o Đurovićevom slikarstvu, koje potpisuju prof. dr Ratko Božović, pisac Dragan Jovanović Danilov, i istoričar umjetnosti i likovni kritičar Zvonimir Osrečki. Bogati biografski podaci umjetnika, čija djela su dio postavki značajnih evropskih muzeja i privatnih kolekcija, između ostalog i zamka Grije u Švajcarskoj, najvećoj muzejskoj instituciji u kojoj se čuva i izlaže slikarstvo fantastičnog tipa, islustrovani su fotografijama iz života umjetnika.

Bonus video: