Salatiću posebno priznanje žirija

Ostvarenja Erola Mintasa “Pjesma moje majke” osvojio je Srce Sarajeva za najbolji igrani film
81 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Salatić, Petra Sozcs, Foto: Sff.ba
Ivan Salatić, Petra Sozcs, Foto: Sff.ba
Ažurirano: 25.08.2014. 18:29h

Kratki igrani film “Zakloni” crnogorskog reditelja Ivana Salatića nagrađen je specijalnim priznanjem žirija takmičarske selekcije - kratki film, na upravo završenom Sarajevo film festivalu. Specijalno priznanje u istoj kategoriji dobio je i film “Pogubljenje” Petre Szocs iz Mađarske, s Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je njemačko-hrvatskom ostvarenju “Kokoška” rediteljke Une Gunjak.

Turski film “Pjesma moje majke”, debitantsko ostvarenje reditelja Erola Mintasa, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji igrani film na XX Sarajevo film festivalu, a za ulogu u tom filmu nagrađen je i glumac Fejaz Duman. U takmičarskom programu XX SFF-a, koji je svečano završen 23. avgusta, trijumfovao je i gruzijsko-francuski film “Nevjeste” rediteljke Tinatin Kajrishvili, koji je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i Srce Sarajeva za najbolju glumicu - Mari Kitia.

Pobjednički film je emotivna priča o odnosu sina i majke koja se odnosi i na pitanje Kurda u Turskoj, ali i na univerzalne teme pripadanja i identiteta, a proglašena je najboljom u konkurenciji sa još osam igranih filmova iz Jugoistočne Evrope - odlukom žirija kojim je predsjedavao mađarski reditelj Bela Tar.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijeljeno je Fejazu Dumanu za “stoički prikaz kurdskog učitelja i pisca u Istanbulu, čiji je ekvilibrijum pod konstantnom prijetnjom njegovih nadređenih, projekat uljepšavanja grada u kojem živi, potrebu njegove djevojke da izgradi porodicu, ali prije svega tvrdoglavost njegove majke koja je uvijek jedan korak ispred svog sina”.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je filmu “Nevjeste” gruzijske rediteljke Tinatin Kajrishvili za “suptilan kinematografski pristup u pričanju zamršene priče o razdvajanju, patnji, nadi i očaju”. Film “Nevjeste” odnio je i Srce Sarajeva za najbolju glumicu - Mari Kitia, koju je žiri nagradio za “kompleksnu ulogu, koju je odigrala vodeći glumačku ekipu sa snagom i dostojanstvom”.

U selekciji Elme Tataragić, za Srce Sarajeva takmičili su se i gruzijski filmovi “Ja sam Beso” reditelja Lashe Tskvitinidzea i “Zemlja oluja”Adáma Császija, “Macondo” rediteljke Sudabeh Mortezai iz Austrije, grčki film “A Blast” Syllasa Tzoumerkasa, “Cure - život druge” Andree Štaka iz Švajcarske, koprodukcija sa Hrvatskom i BiH, zatim kosovski film “Tri prozora i vješanje” Isua Qosje, te film “Janje” turskog reditelja Kutlua Atamana.

Od devet naslova u trci za Srce Sarajeva čak pet je bilo debitantskih, a van konkurencije prikazani su “Bijeli bog” mađarskog reditelja Kornela Mundruca, omnibusi “Kvintet” i “Jednaki”, te “Mostovi Sarajeva”, kojim je jubilarni SFF i otvoren 15. avgusta.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je hrvatski “Goli” rediteljke Tihe K. Gudac o Golom otoku, a specijalno priznanje žirija dobila je Tatjana Božić, takođe iz Hrvatske, za film “Ljubavna odiseja” o potrazi autorke za uspješnom vezom. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je filmu “Presuda u Mađarskoj” rediteljke Eszter Hajdu, koji je dobio i nagradu za ljudska prava.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film vrijedna je 16.000 eura, specijalna nagrada žirija 10.000 eura, dok najbolji glumac i glumica dobijaju po 2.500 eura, koliko dobija i najbolji kratki film, dok je nagrada za najbolji dokumentarac 3.000 eura.

Počasno Srce Sarajeva na jubilarnom SFF-u dobili su glumac Gael Garsija Bernal iz Meksika, francuska dizajnerka i rediteljka Agnès B, koja je i autorka vizuelnog rešenja nagrade SFF-a, te reditelj Danis Tanović iz BiH.

Bonus video: