pokrenuta istraga

Imovina šefova policije stigla do tužioca

Tužilačka istraga protiv službenika policije Dražena Vukovića, Zorana Stanovića i Vlada Konatara pokrenuta je nakon nalaza MUP-a
284 pregleda 11 komentar(a)
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.08.2014. 15:11h

Tužilaštvo istražuje kako su tri policijska šefa za granicu stekli veliku imovinu i da li su pokušali da sakriju sve što posjeduju prilikom unošenja podataka u imovinski karton MUP-a.

Tužilačka istraga protiv službenika policije Dražena Vukovića, Zorana Stanovića i Vlada Konatara pokrenuta je nakon nalaza Unutrašnje kontrole MUP-a, koji su utvrdili da su oni unijeli neistinite ili sporne podatke u imovinske kartone.

Da je predmet oko sporne imovine policijskih šefova za granicu u rukama tužioca potvrdio je 21. jula ove godine na sjednici Odbora za bezbjednost i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

“Unutrašnja kontrola MUP-a provjeravala je imovinu 20 policajaca. Nekoliko službenika Uprave policije zbog toga su sada u rukama tužilaštva”, kazao je tada Konjević.

Tokom provjere imovine inspektori Unutrašnje kontrole rada UP primijetili su da se neki operativni podaci ne poklapaju sa onim što su šefovi za granicu unijeli u kartone.

Nakon završene istrage, oni su dokumentaciju predali Kriminalističkoj policiji i Tužilaštvu, kako bi oni pokušali da utvrde kako je stečena imovina trojice starješina.

Načelnik Odjeljenja granične bezbjednosti Podgorica Dražen Vuković u karton je upisao da je vlasnik stana u Podgorici, ali inspektori sumnjaju da je on tek sagrađenu kuću prepisao na tazbinu kako bi na taj način izbjegao provjeru.

Iz gomile kartona policijskih službenika, koji su imali obavezu prijavljivanja imovine, inspektori Unutrašnje kontrole izvukli su i podatke komandira ekspoziture Granične policije na tivatskom aerodromu i Luci Kotor Zorana Stanovića.

On je u svoj karton upisao da je vlasnik kuće u kotorskom naselju Škaljari, ali inspektori sumnjaju da je vlasnik i vrijednog stana u kuli “Tre canne” u centru Budve.

"Dodatnom provjerom utvrđeno je da je Stanović sakrio da posjeduje stan u tom poslovno-stambenom centru i kupoprodajni ugovor, u kojem većina vlasnika svoje apartmane još nije uspjela da uknjiži u budvanskom katastru", rečeno je “Vijestima”.

“Tužioci sada treba da provjere kako su stekli toliki imetak od skromne policijske plate”

Unutrašnjoj kontroli ništa manje nije bila sumnjiva ni imovina šefa ispostave granične policije u Baru Vladimira Konatara, čiji podaci iz kartona su bili na provjeri.

“Vijestima” je u MUP-u rečeno da nije utvrđeno da on nije upisao sve nekretnine u karton, ali su u izvještaju izrazili sumnju da je bogatiji nego što je to naveo u podacima.

Kartoni šefova graničnih ispostava našli su se na tapetu Unutrašnje kontrole nakon brojnih operativnih podataka koji su stizali na adresu MUP-a. Nakon završene istrage prijava sa mišljenjem i dokumentacijom je predata Tužilaštvu.

“Tužioci sada treba da provjere kako su stekli toliki imetak od skromne policijske plate”, rečeno je “Vijestima” u Unutrašnjoj kontroli.

Luksuzni apartman platio najmanje 210.000 eura

Apart-hotel “Tre canne”, prvi takve vrste u Crnoj Gori, predstavlja najluksuzniju zgradu u Budvi, a apartmani se prodaju po vrtoglavim cijenama - 3.000 do 6.500 eura za kvadrat. Kompleks čini 275 luksuznih apartmana, različitog tipa i površine, a unutar apartmana se postavljaju podovi od bijelog američkog hrasta i merbaua, uz kombinaciju mermera i granita.

Apart hotel "Tre canne" u Budvi

“Vijestima” je rečeno da je utvrđeno da Stanović nije u karton unio da je vlasnik 70 kvadrata u toj luksuznoj zgradi. Ukoliko se izvede prosta računica on je najmanje trebalo da izdvoji 210.000 eura za kupovinu vrijednog apartmana u centru metropole turizma.