Glamočakov Bodin uskoro u Baru

Izradu Bodinove skulpture u bronzi, teške oko 300 kilograma, finansiralo je Ministarstvo kulture za mandata ministra Branislava Mićunovića. Glamočak kaže da je za promociju projekta zaslužan i glumac Slobodan Marunović
360 pregleda 0 komentar(a)
Zlatko Glamočak, Bodin, Foto: Privatna arhiva
Zlatko Glamočak, Bodin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.09.2018. 13:32h

Djelo vajara Zlatka Glamočaka - bista dukljanskog kralja Bodina, biće postavljena na Šetalištu kralja Nikole u Baru, iz kojeg je umjetnik i pošao u Pariz prije nekoliko decenija.

Glamočak je kazao “Vijestima” da su gradski oci odlučili da postave skulpturu, “na što se čeka več tri godine”.

Izradu Bodinove skulpture u bronzi, teške oko 300 kilograma, finansiralo je Ministarstvo kulture za mandata ministra Branislava Mićunovića. Glamočak kaže da je za promociju projekta zaslužan i glumac Slobodan Marunović.

“Na više mjesta sam na šetalištu isprobavao otisak po kojem je izliven original i određivao visinu postamenta. Nadležni u opštini treba da kažu da li se na tim mjestima može postaviti skulptura, a onda treba da se oglasi i Ministarstvo kulture, datum postavljanja ne zavisi od mene, a moglo bi biti za Dan Bara 24. novembra”.

On je dodao da je bista visoka 1,3 metra, a da je raspon ruku 2,4. Barsko šetalište od avgusta 2007. već krasi Glamočakov rad - skulptura Popa Dukljanina.

Bonus video: