Kolašinski policajci: Uhapšeni nas napao, radio je i sklekove

Popović i Bošković tvrde da su žrtve medijske hajke ali i grubih laži njihovog sugrađanina
340 pregleda 14 komentar(a)
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2014. 07:10h

Uprkos preliminarnim rezulatima istrage Unutrašnje kontrole, koji ukazuju da su policajci iz Kolašina Radojica Popović i Mladen Lebo Bošković prekoračili ovlašćenja i da su u gradu ali i u stanici policije tukli vezanog sugrađanina Neđeljka Moračanina (27), oni su to juče oštro demantovali.

Popović i Bošković tvrde da su žrtve medijske hajke ali i grubih laži njihovog sugrađanina. Policajci, koje je Moračanin optužio za torturu, tvrde da su u srijedu, sat iza ponoći, otišli na intervenciju ispred lokala “Talija” jer im prijavljeno da, ako ne požure “neko će izgubiti glavu”...

“Odmah smo krenuli i ispred 'Talije' zatekli Kolašince D.Ž. V.M. i M.B. - vlasnika kafića. Od njih smo dobili informacije da je Moračanin prethodno lomio flaše, čaše, inventar, a baštenskom stolicom pokušao je da slomi i staklena vrata. Nakon toga, kako su nam ispričali, na ulici je započeo fizički obračun sa grupom turista, a u toj tuči je zaradio povrede za koje tvrdi da smo mu ih mi nanijeli”, naveli su u reagovanju policajci.

Prvi rezultati Unutrašnje kontrole ali i inspektora UP ukazuju da su oni prekoračili svoja ovlašćenja, te da su grubo prekršili pravila službe pri privođenju i primjen sredstava prinude.

U petak je više od tri sata izjavu Unutrašnjoj kontroli davao i Neđeljko Moračanin, koji je pričao kako je preživio “torturu u policiji”.

Patrola iz Kolašina, koja je pod istragom kolega iz MUP-a i UP, tvrdi da je Moračanin te noći ispred lokala prišao prijeteći kako će da zapali kafić i psujući ih.

“Već na prvo naše upozorenje upotrebio je psovke i prijetnje, nakon čega smo mi primijenili zakonom predviđena ovlaštenja - sredstva za vezivanje i službenu palicu. Sve u skladu sa zakonom i ne duže nego što je trajao njegov napad na nas”, tvrde oni.

Policajci tvrde da je Moračanin nakon privođenja imao tretman kao i ostali osumnjičeni, navodeći da mu nije trebala ljekarska pomoć jer je u prostoriji za zadržavanje “čak radio i sklekove”.

“Uradio je 120 sklekova. Javnost neka procijeni da li mu je bila potrebna ljekarska pomoć”, napisali su policajci. Oni su oštro demantovali da su njihovi šefovi zataškavali slučaj.

Zbog bruke u kolašinskoj policiji vrh UP i MUP-a u petak je smijenio načelnika Milorada Šukovića i pomoćnika Vanju Miletića.

Šuković: Na udaru sam "kombi partije"

“Netačni su i proizvoljni navodi u tekstu da su policajci prekoračili ovlašćenja, jer su sredstva prinude koja su upotrebljavana prema Moračaninu od strane policajaca Boškovića i Popovića od neposrednih starješina ocijenjena kao zakonita, a da li će to potvrditi direktor policije, to ćemo sačekati. Starjesine policije Šuković Milorad i Miletić Vanja, odnosno službe OB Kolašin su o događaju obavijestili sve nadležne službe, sudiju za prekršaje, zamjenika tužioca, dežurni operativni centar policije, a putem telegrama sve nadležne službe UP, tako da su neistiniti navodi u pomenutom tekstu da je nešto zataškavano.

Takođe su neistiniti navodi da je od strane 'smijenjenih šefova' lažno informisana Uprava policije, jer o svemu što je obaviještena Uprava postoje pisani dokazi. Niko ne spori da su policajci OB Kolašin upotrijebili sredstva prinude, a da li je to sve zakonito utvrdiće nadležni.

Netačni su navodi da su šefovi policije smijenjeni zbog propusta u slučaju 'Moračanin', jer su smjene od strane Konjevića i Stojanovića urađene prije rezultata provjere ovog slučaja, i mimo zakonskih okvira bez uručivanja bilo kakvih dokumenata. Smjene su uslijedile iz čisto političkih razloga, jer sam dugi niz godina na udaru jedne 'KOMBI partije'”, napisao je juče u reagovanju smijenjeni šef policije Milorad Šuković.

Bonus video: