Otvorena izložba crteža u Nikšiću: Osamostaljene crtačke koncepcije

Na izložbi su prikazani radovi Paje Jovanovića, Anastasa Bocarića, Mila Vrbice, Ilije Šobajića, Pera Počeka...
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 10:05h

Izložba crteža iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu Nikšić, otvorena je u u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u galeriji “Nikola I”. Na izložbi je predstavljeno preko tridese crteža nastalih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od kraja XIX vijeka do sedamdesetih godina XX vijeka.

“Riječ je o skicama, pripremnim radovima, i dovršenim, osamostaljenim crtačkim koncepcijama nekih od najznačajnijih likovnih stvaralaca koji su, bez obzira na to da li je crtež imanentan njihovoj likovnoj orjentaciji ili im je pak služio kao pomoćno sredstvo u realizaciji slikarskih ili vajarskih djela, ostavili trajan pečat u jugoslovenskoj umjetnosti“, kazala je kustoskinja u Narodnom muzeju Ana Ivanović, otvarajući izložbu.

Na izložbi su prikazani radovi Paje Jovanovića, Anastasa Bocarića, Mila Vrbice, Ilije Šobajića, Pera Počeka, Ivana Meštrovića, Petra Martinovića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Ljube Ivanovića, Jovana Zonjića, Piva Karamatijevića, Krsta Hegedušića, Petra Lubarde, Luke Stankovića, Nika Đurovića, Nikole Martinoskog, Miodraga Dada Đurića, Božidara Đurića, Jovana Ivanovića, Nikole Gvozdenovića, Dragana Lubarde i Dimitrija Popovića.

Bonus video: