Janović nagradio Goranović i mlade vaterpoliste

"Zahvaljujući novom Zakonu o sportu, Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje visine, u ovom slučaju, stipendije i premije, definisali smo da novčane premije budu među najvećima u regionu i da se za razliku od ranije kada su uplaćivane savezima, sada isplaćuju direktno na račun sportiste"
191 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Marijana Goranović, mladi vaterpolisti, Foto: Ms.gov.me
Nikola Janović, Marijana Goranović, mladi vaterpolisti, Foto: Ms.gov.me
Ažurirano: 05.09.2018. 12:12h

Mladi crnogorski vaterpolisti za osvojenu srebrnu evropsku medalju dobiće status perspektivnih sportista i jednogodišnje stipendije, a paraolimpijka Marijana Goranović novčanu nagradu od 20 hiljada eura, poručio je ministar sporta Nikola Janović.

On je danas priredio prijem u čast Goranović i mladih vaterpolo reprezentativaca Crne Gore, koji su na nedavnim Evropskim prvenstvima u Berlinu i Minsku, osvojili srebrne medalje.

Janović je saopštio da će shodno novom zakonu prvi put premiju vrijednosti deset hiljada eura dobiti i glavni trener crnogorske atletičarke.

"Vi ste ponos države Crne Gore, rođeni ste da pobjeđujete i da nas učite da su granice tamo gdje ih sami sebi postavimo. Goranović je to učinila i na ovom Evropskom prvenstvu, gdje je u jakoj konkurenciji odbranila svoje srebro sa prošlog šampionata. Mladi vaterpolisti su sa druge strane u žestokoj konkurenciji evropskih vaterpolo sila, takođe izvojevali još jednu medalju za Crnu Goru", kazao je Janović.

On je naglasio da su sportisti odvažno i dostojanstveno predstavili svoju državu pred očima Evrope.

Janović je obraćajući se mladim vicešampionima kazao da njihovi uspjesi raduju, ali i obavezuju.

"Zahvaljujući novom Zakonu o sportu, Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje visine, u ovom slučaju, stipendije i premije, definisali smo da novčane premije budu među najvećima u regionu i da se za razliku od ranije kada su uplaćivane savezima, sada isplaćuju direktno na račun sportiste. Marijani pripada 20 hiljada eura, a prvi put premiju po novom zakonu dobija i njen glavni trener i to 10 hiljada eura", kazao je ministar sporta.

On je istakao da jednogodišnja stipendija vaterpolistima iznositi 20 odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori.

"To je dokaz da država prepoznaje i vrjednuje vaše rezultate, sa ciljem da kod vas probudi i ojača i kult odanosti i pripadnosti crnogorskoj reprezentaciji. Posebno ističem, da i vaši klubovi i savezi treba i sami da se postaraju da trenirate u što boljim uslovima", zaključio je Janović.

Goranović, koja je na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Berlinu bila srebrna u bacanju kugle, kazala je da je zahvalna svom stručnom timu, Paraolimpijskom komitetu i svojoj porodici.

"Posebno hvala Ministarstvu sporta i državi Crnoj Gori, što su danas paraolimpijci rame uz rame sa vaterpolo šampionima, budućim olimpijcima, da zajedno proslavimo naše uspjehe. To nam je veliki motivda i dalje našu Crnu Goru dostojanstveno proslavljamo u svijetu", kazala je Goranović.

Član srebrnog tima, Dušan Matković, zahvalio se u ime saigrača, kompletnog stručnog štaba i Vaterpolo i plivačkog saveza, poručujući da su napravili ogroman uspjeh.

"Medalja u Minsku je potvrda da je vaterpolo, sport broj jedan u Crnoj Gori, a siguran sam da ćemo i u budućnosti osvajati medalje na velikim takmičenjima. Zahvalio bih se u svoje i ime svojih saigrača, Ministarstvu sporta i ministru Janoviću na dodijeljenom statusu perspektivnih sportista i stipendiji koju ćemo primati narednih godinu dana", poručio je Matković.

Status mladih perspektivnih sportista, koji će narednih godinu dobijati stipendije Ministarstva sporta prvi put stiču vaterpolisti rođeni 1999. i mlađi, koji su na nedavnom Evropskom prvenstvu u Minsku, osvojili srebrnu medalju.

To su Miloš Krivokapić, Uroš Vučurović, Savo Ćetković, Dimitrije Rašković, Marjan Mitrović, Aljoša Mačić, Luka Murišić, Petar Mijušković, Đuro Radović, Martin Gardašević, Dušan Matković, Branko Franeta, Alen Isljamović i Danilo Radović.

Svečanom prijemu u Vili Gorica, prisustvovali su i članovi stručnih štabova, kao i predstavnici rukovodstava Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Bonus video: