Zastrašeni zakupci?

Zapaljen auto Igora Milačića, sumnja se na dublju pozadinu

Milačić “kriv ” jer zakupljuje prostor kod Kovačevića. Slično prošli i prethodni zakupci, koji su natjerani da napuste taj objekat...
536 pregleda 4 komentar(a)
igor Milačić, Automobil, Foto: Luka Zeković
igor Milačić, Automobil, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2014. 18:14h

Policija istražuje da li podmetanje eksploziva pod automobil Podgoričanina Igora Milačića ima veze sa prijetnjama koje je dobijao sredinom aprila.

Inspektori ispituju i da li je uništavanje njegovog automobila povezano sa serijom ranijih paljenja poslovnog prostora u Ulici 13. jula i uništavanja imovine zakupaca tog lokala.

Prema informacijama "Vijesti", Milačić je prijetnje počeo da dobija samo nekoliko dana nakon što je 1. aprila zakupio lokal od Momčila Kovačevića.

Eksplozija na automobilu "reno klio", dogodila se u noći između četvrtka i petka, u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, u blizini hrama. Jačina eksplozije izbacila je automobil sa parkinga na cestu.

Milačić nije želio da komentariše uništavanje njegovog automobila, ali ni prijetnje koje je podgoričkoj policiji prijavio 15. aprila.

Osim njega, prijetnje je tada, u ime vlasnika poslovnog prostora, prijavio i zastupnik preduzeća "Monetcom", Podgoričanin Srđan Kovačević.

Kovačević je juče ispričao da su i raniji zakupci njihovog lokala zastrašivani.

"Podnijeli smo prijavu nakon anonimnog poziva tokom koga je Igoru rečeno da će, ako ne napusti naš prostor, proći kao i dotadašnji zakupci. Prije njega, B. B. je na tom mjestu otvorio piceriju 'Oto' i takođe mu je prijećeno, a onda je picerija jedne noći zapaljena. Prijetili su i skoro svakom sljedećem zakupcu. Kada je M. B. otvorio butik opreme za bebe, stalno su ga zastrašivali. Dva puta su palili poslovni prostor dok je on bio zakupac, na kraju su mu, pošto nije želio da izađe iz našeg lokala, zapalili automobil, u garaži zgrade u Dalmatinskoj ulici", ispričao je Kovačević.

On je istakao da je policija nakon posljednje prijave, nadzirala lokal ali da je juče iz vrha podgoričke policije obaviješten da su krajem juna procijenili da je "opasnost prestala".

Dan nakon prijave, rekao je da su poslali dopis ministru Rašku Konjeviću i direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću, tražeći rasvjetljavanje svih napada.

"Nepun mjesec kasnije, 9. maja, dobili smo odgovor od Petra Krstajića da rade na slučaju koji datira više godina, da imaju operativna saznanja za moguće izvršioce i naručioce, ali da po mišljenju osnovnog državnog tužioca, ne postoji dovoljno dokaza za njihovo procesuiranje", kazao je Kovačević.

U avgustu prošle godine, nakon što je jednom od zakupaca Kovačevićevog lokala zapaljen automobil, više sagovornika “Vijesti” iz istrage potvrdilo je da vjeruju da je požar na BMW-u podmetnut samo zato je jer je zakupio lokal.

“Mislimo da ovo paljenje ima veze sa zastrašivanjem M. B. da napusti lokal jednog Podgoričanina, jer su osobe sa kojim je gazda prostora u zavadi odlučne da mu unište izvor finansiranja”, kazao je tada sagovornik iz CB Podgorica.

Kovačeviće su nedavno iz MUP-a obavijestili da ne mogu ući u trag osobi koja je Milačiću prijetila sa broja 067 801 683, jer su ta kartica i telefon kupljeni samo za tu namjenu i iskorišćeni samo jednom.

Porodica sumnja da iza svega stoji bivši Mrđanov kum

Kovačevići sumnjaju da bi napadi na njihovu imovinu mogli imati veze sa problemima koje godinama ima Momčilov drugi sin Mrđan, nekadašnji inspektor za krvne delikte.

Mrđan Kovačević u spuškom zatvoru izdržava dvogodišnju kaznu zbog pokušaja ubistva nekadašnjeg kuma Aleksandra Spičanovića u oktobru 2012.

Dvojica bivših kumova godinama su u otvorenom sukobu, zbog čega je raskinuto kumstvo i prijateljstvo.

Sukob je počeo prije šest godina kada je Spičanović posumnjao da ga njegov prijatelj, a tadašnji policijski inspektor, cinkari kolegama i smješta krivične prijave. Nakon svađe, uslijedile su brojne prijetnje, koje su stizale na adresu Kovačevića, a potom je početkom 2009. godine bivši inspektor brutalno pretučen u Beogradu.

Trojica napadača sačekala su jedne noći Kovačevića ispred ulaza zgrade, gdje je boravio u Beogradu, a potom mu nanijeli višestruke prelome i brojne povrede, zbog čega se jedva oporavio.

Za Kovačevića je uslijedilo višemjesečno liječenje, ali se taj slučaj nikada nije rasvijetlio, a on je sumnjao da mu je batine naručio upravo Spičanović.

Za vrijeme sukoba sa bivšim kumom, više puta je paljen poslovni prostor njegovog oca, ali nikada nije otkriveno ko je to radio.

Nepuna dva mjeseca prije pucnjave, Kovačević je tražio od Uprave policije da napravi procjenu bezbjednosti njegove porodice i tražio zaštitu, koju je nešto kasnije i dobio.

“Vijestima” je tada rečeno da je jedno vrijeme policija obezbjeđivala njegovu kuću i porodicu, jer su postojali podaci da mu je bezbjednost ugrožena.

Ime Aleksandra Spičanovića posljednjih godina više puta je bilo na stranicama crne hronike - prvi tekstovi počeli su 2004. godine kada se protiv njega vodio postupak zbog sumnje da se, sa nekoliko osoba, među kojima su bili i policajci, bavio prodajom droge.

Hapšen je i zbog prebijanja, osuđivan za zločinačko udruživanje.

Sukob kumova Mrđana Kovačevića i Aleksandra Spičanovića počeo je prije šest godina