Kolašin: Policajci prekoračili ovlašćenja, smijenjeni šefovi

Ključni dokaz, koji pobija tvrdnju dvojice policajaca da su sve radili po zakonu, je video snimak iz zgrade kolašinske policije
296 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2014. 13:36h

Preliminarni rezultati istrage Unutrašnje kontrole ukazuju da su policajci iz Kolašina Radojica Popović i Mladen Lebo Bošković prekoračili ovlašćenja i da su u gradu, ali i stanici policije tukli vezanog Kolašinca Neđeljka Moračanina (27), saznaju “Vijesti” u vrhu MUP-a.

Velika istraga oko bruke u Odjeljenju bezbjednosti Kolašin otvorena je u petak po nalogu ministra Raška Konjevića, koji je istog dana oko 14.30 časova u taj grad poslao inspektore Unutrašnje kontrole rada policije.

Ministar je izdao rješenje kojim je zadužio i direktora UP Slavka Stojanovića da ocijeni opravdanost upotrebe sredstava prinude nad Kolašincem, koji je u izjavi “Vijestima” tvrdio da su ga Popović i Bošković “vezanog pendrečili u stanici policije”.

Moračanin je tvrdio da je u srijedu, sat iza ponoći, brutalno pretučen u gradu, ali i u stanici policije u Kolašinu, nakon što su ga, nakon manjeg incidenta u kafani “Talija”, priveli policajci Popović i Bošković i dvojica njihovih kolega.

Kolašinac je tvrdio da su ga policajci, bez povoda, oborili na beton, a potom po rukama i tijelu udarali pendrecima. Nakon toga su ga, kako tvrdi vezali, a potom ponijeli do stanice policije, gdje su nastavili da ga tuku...

Noć je Moračanin proveo u betonjerci, a kada je izašao iz pritvora otišao je kod ljekara gdje su konstatovane brojne povrede.

Snimak ključni dokaz

Sumnja da su policajci Popović i Bošković teško prekoračili svoja ovlašćenja pala je još u prvim satima nakon što su inspektori MUP-a i UP pogledali službene zabilješke ali i dva različita ljekarska izvještaja.

Ključni dokaz, koji pobija tvrdnju dvojice policajaca da su sve radili po zakonu, je video snimak iz zgrade kolašinske policije, koji je uzet juče tokom dana.

Inspektori Unutrašnje kontrole i narednih dana ostaće u Kolašinu, gdje će od svih aktera ali i starješina u OB Kolašin uzeti izjave u vezi sa incidentom.

“Ukoliko se tokom istrage zvanično utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, policajci će odgovarati za težu povredu i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak. U toj varijanti predmet će na ocjenu biti predat i nadležnom tužiocu kako bi se utvrdilo je li u njihovom postupanju bilo i elemenata krivičnog djela”, rečeno je “Vijestima” u MUP-u.

Lažno informisali direktora

U četvrtak, PR služba Uprave policije poslala je odgovore “Vijestima” gdje su na osnovu tvrdnji vrha kolašinske policije, saopštili da “nijesu tačni navodi Moračanina da je preživio torturu u stanici policije”.

Potpuno drugačije mišljenje u vrhu te institucije vladalo je juče popodne, kada su direktor i njegovi saradnici posumnjali da su “lažno informisani od starješina iz Kolašina”.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, predviđeno je da ministar ili lice koje ovlasti, vodi istragu oko ocjene upotrebe sredstava prinude. Za taj posao u ovom slučaju ministar je zadužio Stojanovića, koji će do ponedjeljka dostaviti zvanično mišljenje o tome kako je postupano tokom privođenja Neđeljka Moračanina.

Ukoliko istraga pokaže da je Moračanin rekao istinu, nova će istraga biti pokrenuta protiv smijenjenih policajaca i oni mogu krivično odgovarati...

“Vijesti” saznaju da će, ukoliko istraga vrha MUP-a i UP, pokaže da je Moračanin preživio torturu, nova istraga biti pokrenuta i proriv smijenjene garniture u kolašinskoj policiji. U tom slučaju smijenjeni Milorad Šuković i Vanja Miletić mogli bi da odgovaraju za zataškavanje slučaja, ali i lažnog obavještavanja pretpostavljenih.

Smijenjeni Šuković i Miletić, Anđelić privremeni načelnik

Kolašinska policija juče je bila u centru zbivanja - osim istrage koja je otvorena zbog postupanja dvojice policajaca, direktor UP je smijenio načelnika Milorada Baja Šukovića i komandira Vanju Miletića.

Smjena Šukovića i Miletića bila je načelno bila dogovorena i ranije, ali je stvar ubrzana nakon tvrdnji Kolašinca Neđeljka Moračanina da je u stanici policije preživio neviđenu torturu.

“Još nije odlučeno ko će zamijeniti Šukovića i Miletića”, rečeno je “Vijestima” u vrhu UP.

O smjeni u kolašinskoj policiji dogovorili su se ministar Raško Konjević i direktor UP Slavko Stojanović.

Prema nezvaničnim informacijama, Šukovića će u narednom periodu mijenjati dosadašnji šef krim-službe Nenad Anđelić, a Miletića njegov zamjenik Rajko Gospić.

Šukovićev privremeni nasljednik Nenad Anđelić bio je pod istragom u maju 2011. kada ga je N. Š. (15) optužio da ga je “grubo, fizički i psihički maltretirao tokom davanja izjave u slučaju istrage ukradenih školskih dnevnika”. Istraga je obustavljena jer je dječakov otac povukao prijavu.

Moračanin: “Niste nudili ljekarsku pomoć, sve ću dokazati na sudu”

Moračanin je reagovao na navode Uprave policije da nije pretučen u stanici, da su ga policajci zatekli povrijeđenog i da je on atakovao na službena lica.

Njegovo reagovanje “Vijesti” prenose u cjelini: “Vaši navodi da ste me našli obilazeći okolinu netačni su, jer naš susret se desio upravo ispred lokala 'Talija' kuda sam prolazio šetajući sa drugom. Iako sam vas vidio ispred lokala, smatrao sam da nema razloga da ne prođem upravo tuda, jer slučajno slomljena prazna flaša nije razlog za skrivanje.

Vaše tvrdnje da su policajci kada su mi prišli na mojoj glavi uočili povrede, apsolutno su netačne, što ću i dokazati na sudu.

Odbacujem da sam prilikom privođenja pružao bilo kakav otpor, a kamoli napao policiju. Prava istina je da me je policajac Popović jako ščepao za mišić lijeve ruke i tako krenuo prema stanici i da sam refleksno pokušao da izvučem ruku, nakon čega je uslijedilo neopisivo batinjanje.

Na vašu priču o “intervenciji” - kada sam navodno psovao i omalovažavao policiju, odgovorno tvrdim da nisam pružao nikakav otpor hapšenju i, dok nije počelo batinanje, nisam izgovorio ni jednu jedinu riječ policajcima. A, da li sam, ležeći na betonu i primajući udarce pendrecima po glavi, ne pružajući otpor, izgovorio neku psovku, zaista ne mogu da garantujem...

Nije tačno da sam odbio ljekarsku pomoć, jer mi ista nije ni ponuđena, a nisam je tražio jer sam smatrao da nema smisla da se obraćam i molim za pomoć ljude koji me povređuju.

Alkotestiranje sam odbio, jer mi je alko-aparat ponuđen u dežurnoj sobi u trenutku dok sam ležao na podu, odmah po završetku novog batinjanja u režiji Popović - Bošković. Tada sam jedva dolazio do vazduha, pa nisam imao ni snage, ni volje da duvam.

Ponovljam - nisam imao nikakve povrede na tijelu do susreta sa vama, a iz izjava svih svjedoka sa lica mjesta, jasno je da nisam sa bilo kim imao fizički kontakt prije toga. Pitam, zašto niko od četvorice policajaca nema nijednu jedinu ogrebotinu na svom tijelu, ako sam, kao što tvrde, pružao tako jak otpor i fizički napao policajce.

Želim da javnost i sve potrebno službe posebnu pažnju obrate na vaše tvrdnje da nisam pretučen u u prostorijama dežurne službe iz sljedećeg razloga: prilikom mog privođenja u prostorije OB Kolašin, dežurni policajac Todorović od vidnih povreda konstatuje samo povredu ispod desnog oka, za šta postoji službena zabilješka... U drugoj zabilješci koja je napravljena oko 10 sati ujutru, dežurni policajac, koji me predaje sudiji, od vidnih povreda navodi povrede ispod oba oka, povredu nosa, kao i povredu na čelu...

Iz ovoga zaključujem da možda i nema potrebe da vas demantujem, jer to sami činite.

Sve ove tvrdnje ću dokazati i na sudu”, navodi Moračanin u reagovanju.

Galerija

Bonus video: