Kolašinac tvrdi da je preživio torturu: "Policajci me vezali za stolicu, pa pendrečili"

Iz policije su negirali optužbe rekavši da je Neđeljko Moračanin prvi napao policajce
310 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2014. 16:11h

Kolašinac Neđeljko Moračanin (27), tvrdi da je u srijedu ujutru, oko jedan sat iza ponoći, brutalno pretučen u prostorijama kolašinske policije.

Iz Uprave policije negirali su te optužbe, rekavši da je on bio povrijeđen prije nego je priveden i da je tada napao policajce.

Moračanin je kazao da su ga policajci Radojica Popović i Mladen Lebo Bošković tukli pendrecima i pesnicama po glavi i tijelu, dok je bio vezan lisicama na stolici. Od tih udaraca zadobio je brojne povrede, nakon čega je dobio uput za liječenje u Kliničkom centru Crne Gore.

Ispričao je da je svemu prethodio događaj koji se zbio u lokalu "Talija", zbog kojeg mu je napisana prekršajna prijava.

"Sa trojicom drugara bio sam u lokalu 'Talija'. Došli smo negdje oko 23 sata i poručili piće. Sve je bilo uredu do pola sata iza ponoći, kada je vlasnik lokala M. B. naložio konobarima da nam ne više ne služe piće. U tim trenucima ugašena je i muzika. Prišao sam vlasniku i pitao ga o čemu se radi, zašto je isključena muzika kad je radno vrijeme lokala do jedan sat iza ponoći. Odgovorio mi je da se spremimo za fajront i da je zato muzika ugašena", rekao je Moračanin.

Moračanin je kazao da su ga policajci Radojica Popović i Mladen Lebo Bošković tukli pendrecima i pesnicama po glavi i tijelu

Tvrdi da se nakon tog razgovora vratio prijateljima, da su nastavili da sjede i da se šale.

“U jednom trenutku slomili smo praznu pivsku flašu. Nedugo zatim, ušli su neki momci za koje pretpostavljam da su iz obezbjeđenja. Na njihov nagovor, izašli smo ispred lokala, gdje smo imali verbalnu raspravu zbog pitanja oko slomljene flaše", rekao je Moračanin.

Dodao je da se sve završilo veoma brzo, da nije bilo fizičkog kontakta i da je svako nastavio svojim putem.

"Otišao sam da prošetam i posle nekih desetak minuta, šetajući opet sam prošao pored lokala, kada su mi prišla četvorica policajaca, a među njima Popović i Bošković”. Kazao je da mu je Popović prišao riječima - “šta je problem, nakon čega ga je, tvrdi, snažno uhvatio za lijevu nadlakticu i počeo da ga vuče ka policijskoj stanici. Objasnio je da je tada refleksno izvukao ruku, jer ga je od stiska Popovića zaboljela ruka.

"Tada me Bošković munjevito udara zatvorenom pesnicom ispod desnog oka. Od njegovog udarca krenuo sam da padam i pridržao se za Popovića, koji mi odrađuje 'čišćenje' i padam na beton", kazao je Moračanin.

Prema njegovim riječima, tada su po tijelu i glavi počeli da pljušte pendreci, “u čemu su prednjačili Bošković i Popović”.

Moračanin nakon izlaska iz OB Kolšin; Foto: Privatna arhiva

“Iz nemoći sam povikao - kukavice udarate me krvnički, što je izazvalo još jače udaranje. Stavili su mi lisice i odnijeli me do policijske stanice. Usput su me udarali pendrekom i šakama po glavi. Smjestili su me u jednu prostoriju, sjeli na stolicu i tako vezanog nastavili da me udaraju. Potom su me bacili na pod i nastavili da me biju pendrecima po glavi i tijelu", istakao je Moračanin.

Nakon noći provedene u pritvoru, oko 10 časova u srijedu sproveden je sudiji za prekršaje.

"Sudija me je saslušao, ali i prisutne svjedoke, nakon čega je zakazao nastavak suđenja za 1. septembar. Odmah nakon puštanja na slobodu, otišao sam do zdravstvene ustanove u Kolašinu i dobio uput za liječenje u Kliničkom centru u Podgorici, zbog brojnih povreda i hematoma na glavi, koji su, rekli su mi, opasni", rekao je Moračanin. Kazao je da namjerava da podnese krivičnu prijavu protiv policajaca iz Kolašina:

"Zahtijevam od Unutrašnje kontrole i ministra Raška Konjevića da nalože da se izuzmu snimci iz zgrade kolašinske policije. Siguran sam da se na njima vidi da nijesam pružao nikakav otpor policiji i da su me bez razloga pretukli".

U KC mu rekli da je gužva, ali da se pazi

Neđeljko Moračanin kazao je da je u Podgoricu, nakon pregleda u kolašinskoj zdravstvenoj ustanovi, stigao u srijedu veče, ali da nije zadržan u Kliničkom centru (KC).

“Ljekari su mi kazali da strogo mirujem. Da ne mogu da me prime u bolnicu, jer je velika gu žva, ali da im se odmah javim ukoliko osjetim neku komplikaciju ili jači bol", rekao je Moračanin “Vijestima”. Kazao je da i te kako osjeća posljedice policijskog batinanja.

Dvije zabilješke o povredama

Neđeljko Moračanin je kazao da postoje dvije s lu žbene zabilješke o stanju povreda koje je zadobio - prva prilikom dolaska u zgradu policije i druga, napisana sjutradan dok su ga policajci vodili kod sudije za prekršaje.

"U prvoj zabilješci dežurnog policajca Todorovića, kada sam oko jedan sat iza ponoći priveden, on navodi da od vidnih povreda na meni postoji samo modrica ispod desnog oka. U drugoj zabilješci koja je napisana oko 10 časova ujutru, dežurni policajac koji me predaje sudiji od vidnih povreda navodi modricu ispod desnog i lijevog oka, kao i na nosu i čelu. Nije mi zadizao majicu da vidi da li imam povreda po leđima, a nije ni gledao da li imam povreda po nogama", rekao je Moračanin.

Policija: Pružao je aktivni otpor

Iz Uprave policije saopšteno je da nisu tačni navodi Moračanina da je pretučen u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Kolašin.

"Dežurna služba OB Kolašin je 20. avgusta 2014. godine oko jedan čas od građanke obaviještena da je došlo do narušavanja javnog reda i mira ispred ugostiteljskog objekta 'Talija'. Policijska patrola je odmah upućena na lice mjesta, gdje nisu zatečeni akteri prijavljenog događaja. Patrola je, međutim, obilazeći okolinu i teren u cilju njihovog pronalaska, uočila jedno lice za koje je kasnije, kada je privedeno, utvrđen identitet, odnosno da se radi o N. M.", kazali su iz policije.

Dodali su da su policajci kada su prišli Moračaninu uočili da ima vidne povrede u predjelu glave.

"Prilikom pokušaja privođenja, pružao je aktivni otpor policijskim službenicima koje je potom i fizički napao. Policijski službenici R. P. i M. B. su zatim, uz upotrebu sredstava prinude – fizičke snage, palice i sredstava za vezivanje, savladali N. M. i priveli ga u OB Kolašin. N. M. je prilikom intervencije prijetio policijskim službenicima, psovao ih i omalovažavao", piše u odgovorima policije.

Dodaje se da je Moračanin odbio zdravstvenu pomoć, kao i alkotestiranje i vađenje krvi, a takođe je odbio da o privođenju bude obaviještena njegova porodica.

"O privođenju N. M. su obaviješteni zamjenik osnovnog državnog tužioca u Ko la šinu i sudija za prekršaje Područnog organa za prekršaje. N. M. je zadržan u prostorijama za zadržavanje OB Kolašin. Iako je imao vidne povrede u predjelu glave, koje su policijski službenici, kako je već rečeno, uočili dok su mu prilazili, N.M. u policijskim prostorijama nije želio da podnese prijavu za fizički napad protiv bilo kog lica", piše u saopštenju policije.

Dodaje se da je Kolašinac istog dana uz prekršajnu prijavu priveden sudiji za prekrša je.

"Protiv njega je takođe ZODT u Kolašinu podnijeta krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Policijski službenici R. P. i M. B. su sačinili i predali izvještaj o upotrebi sredstava prinude prilikom privođenja N. M. Neposredni starješina ovih policijskih službenika je ocijenio da su sredstva prinude upotrijebljena u skladu sa zakonom, nakon čega je izvještaj proslijeđen nadležnoj službi", zaključili su iz policije.

Galerija

Bonus video: