Dvadeset ostvarenja u trci za Zlatnog lava

Festival će otvoriti svjetska premijera filma “Čovjek ptica“, čuvenog meksičkog reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua
0 komentar(a)
Čovjek ptica, Foto: Screenshot (YouTube)
Čovjek ptica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.08.2014. 19:46h

Filmski festival u Veneciji, najstarija filmska smotra na svijetu, ove godine održava se od 27. avgusta do šestog septembra, a filmskoj publici ponudiće 55 naslova, od kojih dvadeset konkurišu za glavnu nagradu - Zlatnog lava.

Festival će otvoriti svjetska premijera filma “Čovjek ptica“, čuvenog meksičkog reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua, a zatvoriti djelo autorke iz Hongkonga En Hui “Zlatno doba“, o životu kontroverzne kineske spisateljice Sjao Hong.

Najveći broj naslova u glavnom takmičarskom programu dolazi iz Evrope, ali i iz SAD. Za Zlatnog lava će se, osim Injaritua, boriti nova ostvarenja poznatih reditelja Fatiha Akina, Abela Ferare, Endrju Nikola, Ksavijera Bovoe. Tu su još i filmovi Roja Andersona, Ramina Bahranija, Aliksa Delaporte, Andreja Končalovskog, Dejvida Gordona Grina i drugih.

U glavnom programu naći će se i novi dokumentarac Džošue Openhajmera “Pogled tišine“. Ovaj autor je sa prethodnim “Činom ubistva“ bio nominovan za Oskara u kategoriji dokumentaraca, ali Venecijanski festival ne pravi tu razliku. Prošle godine je čak Zlatnim lavom nagrađen “Sveti GRA“, dokumentarac Đanfranka Rozija.

I u programu van konkurencije biće zanimljivih naslova, poput novog filma Pitera Bogdanovića “Ona je smiješna“, sa Dženifer Aniston i Ovenom Vilsonom u glavnim ulogama. Tu je i drama “Poniznost“ Berija Levinsona, zasnovana na romanu Filipa Rota,u kojoj glavnu ulogu tumači Al Paćino.

Maunel de Oliveira predstaviće svog “Starca iz Belema“, a Lars fon Trir drugi dio svog kontroverznog filma “Nimfomanka“.

I srpski film imaće svog predstavnika u Veneciji. U okviru selekcije “Nedjelja međunarodne filmske kritike“ biće prikazano debitantsko ostvarenje scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete“. Filmće biti prikazan sa još šest debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

U ovom programu Srbija nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja “Nedjelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine.

Prvi put u istoriji kompozitor na čelu žirija

Prvi put u istoriji jedan kompozitor biće predsjedavajući međunarodnog žirija filmskog festivala u Veneciji. U pitanju je francuski kompozitor Aleksandr Depla, poznat po muzici koju je radio za ostvarenja “Godzila”, “Kraljev govor”, “Argo” i “Filomena”.

Karijeru je počeo u Francuskoj, a holivudski proboj dogodio mu se sa filmom “Djevojka sa bisernom minđušom” 2003.

O dobitniku Zlatnog lava, pored francuskog kompozitora, odlučivaće žiri reditelji Filip Groning, Elija Sulejmani i Karlo Verdone, scenarista Džumpa Lahiri, glumci Džoan Čen i Tim Rot i engleska kostimografkinja Sendi Pauel.

Bonus video: