U Herceg Novom završen 9. Guitar Art Summer Fest

Festival je i finansijski zaokružen uz pokroviteljstvo opštine i TO Herceg Novi. Muzička škola pružila je dobru tehničku podršku
58 pregleda 0 komentar(a)
Guitar Art Summer Fest, Foto: Slavica Kosić
Guitar Art Summer Fest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.08.2014. 12:55h

Nastupom crnogorskog Klez kvinteta u sastavu pijanistkinja Milanka Nikčević, gitaristkinja Bojana Brajović, flautista Boris Nikčević, kontrabasista Slaven Turusković i za bubnjevima Petar Lazović sinoć je završen je 9. Guitar Art Summer Fest (GASF) u Herceg Novom.

Za prvi susret sa hercegnovskom publikom članovi kvinteta odabrali su djela francuskog kompozitora Kloda Bulinga i oduševili publiku.

"Sjajno je bilo i nama", kaže Bojana Brajović i objašnjava da su Bulingove kompozicije dobar spoj klasike i džeza.

"Nekada bi čak i meni bilo nespojivo da sjedim pored bubnja i sviram klasičnu gitaru, ali vremenom se uči, a Buling je jedini pisao za ovakav sastav u kome ima i džeza i klasičnih faktur. Uz gitaru i flautu koje sviraju klasične dionice u kvintetu je i džez trio: bas, klavir i bubanj", objasnila je Brajović kojoj je Buling bio do te mjere inspirativan da je u djelima u kojima nema klasične gitare ona dopisala dionice za svoj instrument.

Na to je podstakla i činjenica da je Buling izuzetno prijemčiv za slušanje, a njegova muzika mamac za publiku kojoj treba nuditi klasiku, što češće, da bi to postalo normalno i obično. Tu misiju Klaz kvinteta promovisaće i u turneji kroz Crnu Goru tokom koje će imati 11 koncerata, uz želju nastupe i u regionu.

"Ove godine festival je iz noći u noć pratilo sve više publike, bilo je dosta stranaca, Rusa, Skandinavaca, Engleza, ali i meni najdražih gostiju, Novljana koji nas od početka podržavaju", kazao je Boško Radojković, direktor i osnivač GASF.

Za šest dana na festivalu su nastupili ansambli Renesans i Minstrel, na Kanli kuli The bestbeat bend, mladi gitarista Mak Grgić, duo Vox2feel, David Pavlović i Klez kvintet. Organizovana je izložba "A posteriori“ i tradicionalne majstorske radionice.

Festival je i finansijski zaokružen uz pokroviteljstvo opštine i TO Herceg Novi. Muzička škola pružila je dobru tehničku podršku.

"Sve ovo sljedeće godine treba još osnažiti jer ćemo obilježiti jubilej festivala", ističe Radojković i objašnjava da će intenzivnija promocija hercegnovskog festivala početi u martu naredne godine na regionalno priznatom Guitar art festivalu u Beogradu.

Bonus video: