Vendersu počasni Zlatni medvjed za životno djelo

Venders koji je 1970-ih stekao reputaciju jednog od vodećih reditelja novog njemačkog filma, snimio je 60-ak igranih i dokumentarnih filmova u Evropi, Americi i Aziji
0 komentar(a)
Vim Venders, Foto: Shutterstock
Vim Venders, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2014. 10:56h

Njemački reditelj Vim Venders dobitnik je, za životno djelo, počasnog Zlatnog medvjeda, nagrade Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu koji će se održati od 5. do 15. februara 2015. godine.

"U svim svojim aspektima, njegov rad kao reditelja, fotografa i pisca... i dalje inspiriše reditelje", rekao je direktor Berlinala Diter Koslik.

U okviru festivala biće prikazano i 10 Vendersovih ostvarenja, a program će biti poznat na jesen.

Venders koji je 1970-ih godina stekao reputaciju jednog od vodećih reditelja novog njemačkog filma, snimio je 60-ak igranih i dokumentarnih filmova u Evropi, Americi i Aziji.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Zlatnu palmu na festivalu u Kanu 1984. godine za film "Pariz, Teksas" i Zlatnog lava za film "Stanje stvari" 1982. godine na Mostri u Veneciji.

Film "Pina", o pokojnoj njemačkoj koreografkinji Pini Bauš koji je Venders snimio u 3D tehnici, bio je 2012. godine nominovan za Oskara u kategoriji dokumentaraca.

Bonus video: