Ivo Brešan: Sve dolazi iz piščeve naravi i svijesti

“Pobijediti demone današnjice značilo bi pobijediti sebe. Nažalost, ne vjerujem da je čovjek u stanju nadvladati samoga sebe”, kazao je
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2014. 16:43h

Slavni hrvatski klasik Ivo Brešan, autor drame “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je od 1971. kada je objavljena doživjela brojna scenska izvođenja, između ostalih rađena je i kao posljednja ovogodišnja premijera Kotor art teatra (režija Luka Kortina), ekskluzivno za “Jutarnji list” govori o svojoj novoj zbirci priča i scenskom izvođenju jedne od njih na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Penzionisani upravnik Šibenskog kazališta i dobitnik nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo, spava do 13 i 30, takav mu je životni ritam. A po noći radi, i to, poprilično. Dvadeset tri drame, 12 romana i sedam filmskih scenarija, do sada - kada se pojavila nova knjiga.

U atrijumu palate Sponza sinoć je prikazana scenska izvedba novele “Bez odraza” iz nedavno objavljene Brešanove knjige “Mrtvima ništa ne treba”. U izvedbi se pojavljuje sam autor, i to u ulozi Vraga.

Takav oblik scenskog predstavljanja osmislila je teatrološkinja Mani Gotovac posebno za program “Pisci na Igrama”, koji se odvija u sklopu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

U predstavi “Bez odraza” pojavljuje se sam autor

“Jedna moja pripovjetka biće interpretirana na taj novi način, a ja ću čitati u dijaloškim djelovima replike jednog lica - kazao je Ivo Brešan za “Jutarnji list” prije izvedbe, otkrivajući da je riječ o demonu i da je odabir uloge sam po sebi provokativan, posebno ako se uzme u obzir njegov nepokolebljivi kritički stav prema ulozi crkve u društvu.

Brešanu nije ovo prvi put da se nađe u glumačkim vodama. “Kad sam bio mladi gimnazijalac, nastupao sam u amaterskoj pozorišnoj družini i nije mi gluma strana, naprotiv. Jedino što je to bilo davno.”

Ivo Brešan je u razgovoru o scenskoj izvedbi i prilagođavanju njegove nove priče, u kojoj i sam nastupa, ne pokazuje da ga opsjeda ta nesvakidašnja glumačka epizoda. Na pitanje kako je došlo do toga, lakonski odgovara, više kao da se opravdava u suptilnom humornom tonu s dahom Šibenika:

“Nekako su me nagovorili, a što ću kad ću ionako već biti tamo, mogu i pročitati te replike”.

Brešan je do sada objavio 23 drame, 12 romana isedam scenarija

Jedan od hrvatskih najplodnijih pisaca svoju najnoviju knjigu opisuje sljedećima riječima: “Svaka pripovijetka nosi određenu vrstu odmaka od stvarnosti, skrećući u fantastiku, počevši od prve, naslovne pripovjetke ‘Mrtvima ništa ne treba’ koja je nastala pod uticajem Gogolja i njegovih fantastičnih i horor priča”, kaže Brešan. Knjiga se nastavlja pričom koja je izvedena na Dubrovačkim ljetnjim igrama “Bez odraza”, a potom slijede “Suze Indije”, koju sam pisac smatra realističnom prozom, iako na početku izgleda kao fantastika, dok za “Disocijativnu fugu” u razgovoru kaže da se može svrstati u psihološki triler. Niz se nastavlja “Vremenskom grobnicom”, nekom vrstom “science fictiona”.

Pobijediti demone današnjice značilo bi pobijediti sebe

Inspirisan velikim ruskim piscem Gogoljem, koji je bio daleko ispred svog vremena, na pitanje kako vidi budućnost književnosti Brešan kaže kako je vidi otprilike onako kako je vidi Rej Bredberi u svom romanu “Fahrenheit 451”, prema kojem je Fransoa Trifo snimio svoj čuveni film.

Na pitanje kako pobijediti demone današnjice, Brešan odgovara da je ponovo riječ o nečemu što nije spolja, nego je u nama samima.

“Pobijediti demone današnjice značilo bi pobijediti sebe, sve one porive u našoj nutrini koji nas nagone da se ponašamo ovako kako se ponašamo. Nažalost, ne vjerujem da je čovjek u stanju nadvladati samoga sebe”, kazao je Brešan.

On dodaje da ljudi obično misle da piscu ono o čemu piše dolazi odnekud spolja. “Ne, sve je u njemu i proizlazi iz njega, iz njegove naravi i svijesti”.

Bonus video: