Atelje Dado: Izložba inspirisana novčanicom od jednog dolara

Izložba poznatog sarajevskog umjetnika u Ateljeu Dado na Cetinju biće otvorena do 15. septembra
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2014. 16:32h

Izložba “apstrakcije” sarajevskog umjetnika Nebojše Šerića-Šobe, koji živi u Njujorku, biće otvorena 22. avgusta u Ateljeu Dado na Cetinju, a inspirisana je novčanicom od jednog dolara.

“Kada sam uzeo papirnu novčanicu od jednog dolara i stavio je pod mikroskop sve je odjednom postalo apstraktno. Svaka scena je postala zasebna cjelina koja se mogla izdvojiti iz ‘pejsaža’ koji se pomijeranjem novčanice smjenjivao. Različite magnifikacije mikroskopa su davale različite teksture i boje, mikrokosmos nečega što je po svojoj prirodi apstraktno (novac), ali ipak realno u svojoj fizičkoj prisutnosti i značenju. Novac ima svoju estetsku vrijednost, različite novčanice prikazuju identitete država iz kojih dolaze, na njima najčešće vidimo lica, gradove, biljke i životinje. Svaka novčanica ima svoj pređeni put, prljavštinu, koroziju, i bez obzira na stanje u kojem se nalazi i Izložba 'apstrakcije' Nebojše Šerića, umjetnika koji živi i stvara u Njujorku, inspirisana je novčanicom od jednog dolara dalje zadržava svoju suštinu i upotrebnu vrijednost. Novac, čija se apstrakna vrijednost (koja je inicijalno bila bazirana na protivvrijednosti u zlatu) mijenja sa turbulencijama svjetskih berzi, je svakodnevna doza apstrakcije/realnosti u kojoj živimo. Zagledajući dublje u njegovu strukturu pojavljuje se apsurd koji samo umjetnost može opravdati”, naveo je Šoba u tekstu za katalog izložbe.

Rođen 1968. godine u Sarajevu, Nebojša Šerić-Šoba pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i potom Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu (1989-1992), a potom od 2000. do 2002. i Rijksakademie u Amsterdamu.

Izlagao je u mnogobrojnim muzejima i galerijama širom svijeta, uključujući Muzej moderne umjetnosti i Jeu de Paume u Parizu, Kunsthalle Bern, Deutsches Hygiene muzej u Drezdenu, De Appel u Amsterdamu, Muzej moderne umjetnosti u Stokholmu, Creative Time, Exit Art i P.S. 1 pri Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku, Kunstmuseum u Bohumu, Nacionalnu galeriju Viktorije u Melburnu, MASS MoCA u Masačusetsu, te 50. Bijenale u Veneciji (2003).

Izložba “apstrakcije” u Ateljeu Dado biće otvorena do 15. septembra.

Bonus video: