Medojević: Kriminalci se sprdaju sa policijom

“Pitanje eskalacije sukoba između klanova je pitanje vremena. Zato je pitanje promjene vlasti i pitanje stabilnosti države”, tvrdi Medojević...
212 pregleda 65 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2014. 15:33h

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević, saopštio je da bezbjednosne službe imaju dovoljno dokaza za procesuiranje kriminalnih grupa u Baru, Kotoru i Budvi, ali da do toga ne dolazi zbog političkih opstrukcija iz vrha režima.

Medojević je to kazao “Vijestima” nakon što je policija prekjuče opet morala da reaguje dok su se u Kotoru dostavljale ponude za zakup lokala na najboljim lokacijama u Starom gradu.

“Kao član Odbora za bezbjednost mogu da potvrdim da naše bezbjednosne službe imaju dovoljno operativnih saznanja i podataka o strukturi, organizaciji, aktivnostima, finansijskoj moći, međunarodnim kontaktima i djelovanju organizovanih kriminalnih grupa u Baru, Kotoru i Budvi. Te grupe su pod stalnim nadzorom službi i profesionalci u službama prikupili su i više nego dovoljno dokumentacije i dokaza nepohodnih za njihovo procesuiranje. Nažalost, zbog političkih opstrukcija iz vrha režima, a posebno od strane onog dijela vlasti koji je godinama zadužen za bezbjednosni sektor, tužilaštvo i pravosuđe, nema nikakvih konkretnih akcija”, kazao je predsjednik Pokreta za promjene.

Dostavljanje ponuda prošle nedjelje prekinuto je zbog dojave o lažnoj bombi, a policija je prekjuče preventivno privela grupu muškaraca iz Podgorice koja se ispred Direkcije za izgradnju Kotora sukobila sa prijateljima braće Jovice i Igora Vukotića, navodnih šefova takozvanog škaljarskog klana.

Grupa privedenih muškaraca došla je u društvu Marijane Vukčević iz Podgorice, koja je predala ponudu za lokal “Moca”. Oni, prema nazvaničnim informacijama, zastupaju interese braće Darka i Duška Šarića.

Drugu, jedinu preostalu ponudu za isti lokal dala je Aleksandra Đakonović. Ona je supruga Dalibora Đurića, navodno jednog od članova škaljarske grupe, koji je prekjuče bio ispred kotorske Direkcije.

Kulminacija nezadovoljstva

Medojević tvrdi da je nezadovoljstvo koje tinja u bezbjednosnim službama kulminiralo zbog političke zaštite kriminalaca i njihovih korumpiranih saradnika u službama.

On je ocijenio da pošteni profesionalci u službama ne žele više da budu sluge mafije i mirno posmatraju kako se njihove korumpirane kolege bogate parama mafije.

“Pripadnici službi posebno su iritirani sve češćim i sve drksijim uvredama, prijetnjama i maltretiranjima od strane pripadanika kriminalnih grupa koji iz dana u dan javno ponižavaju pripadnike PJP, policije i ANB”.

Medojević je kazao i da pošteni profesionalci u službama, “koji rade za sramno nisku platu”, ne žele da trpe poniženja i mirno posmatraju kako se njihovi funkcioneri druže i posluju sa mafijom i kako slažu nekretnine po primorju.

“Aktuleni režim je godinama jačao mafiju, a slabio službe, tužilaštvo i pravosuđe, pažljivo birajući upravo korumpirane i ucijenjenje kadrove na čelna mjesta tih institucija”, rekao je on.

Poslanik je kazao da godinama javno upozorava na srastanje države i organizovanog kriminala. Sada tvrdi da će to eskalirati u potpuno javno preuzimanje vlasti od strane mafije.

“Te kriminalne grupe su zaštićene jer predstavljaju partijske paramilicije koje se upotrebljavaju u izbornim kampanjama za terorisanje i ucjenjivanja sirotinje. Tokom izbornog dana pripadnici ovih kriminanih klanova su terorisali aktiviste DF u Pljevljima gdje je bilo više incidenata. Sve je prijavljeno policiji, ali nema nikakvih istraga, niti reakcije”, tvrdi Medojević.

Partijske paramilicije

Član Odbora za bezbjednost je naglasio da će se, kako je rekao, opasno dugogodišnje igranje sa kriminalom, sada vratiti kao bumerang.

“Partijske paramilicije DPS se sada sukobljavaju međusobno oko kontrole teritorije i poslova. Policija, umjesto da po nalogu tužilaštva ispita porijeklo novca za zakup plaža i većine atrakivnih lokala na primorju i razbije ove klanove, nemoćno asistira, čuva red i miri sukobljene klanove. Država je izgubila autoritet i kriminalci se sprdaju sa policijom, ANB, tužilaštvom, pravosuđem, ali i sa parlamentom i Vladom. Oni još neko vrijeme iskazuju lojalnost ostarjelim šefovima mafije, ali ni to neće dugo trajati.

Pitanje eskalacije sukoba između klanova samo je pitanje vremena. Zato je pitanje promjene vlasti istovremeno i pitanje očuvanja mira, bezbjednosti građana i stabilnosti države”, kazao je Medojević.

Hoće li nadležni provjeravati porijeklo novca ponuđača?

Nije poznato da li će nadležni provjeravati porijeklo novca fizičkih lica - Aleksandre Đakonović i Marijane Vukčević, koje su u ovom slučaju dostavile ponude za zakup 30 kvadrata lokala “Moca” na ulazu u Stari grad u Kotoru.

Početna cijena prilikom dostavljanja ponuda iznosila je 35,70 eura, a kaucija se, prema pravilima, polaže u iznosu od deset odsto od ukupnog iznosa petogodišnjeg zakupa po početnoj cijeni.

Kotoranka Đakonović je supruga Dalibora Đurića jednog od članova škaljarske grupe. Redakciji nije poznato čime se bavi Podgoričanka Marijana Vukčević.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", taj kafić su namjerili da preuzmu Kotorani Jovica i Igor Vukotić.

Bojanić je dospio u žižu javnosti kada je lakše ranjen u nogu prilikom ubistva njegovog prijatelja Frica, upravo u lokalu “Moka” 2010. godine

Zakupac “Moce” i “Uranka ” bio je Bojanić, a Samardžić “Trezora” i “La Pasterie”.

Sve je počelo prilikom dostavljanja ponuda za preuzimanje lokala u Starom gradu u junu, gdje se kao zakupci formalno pravno pojavljuju njima bliske osobe, a neke od lokala su potom izdali u zakup trećim licima.

Prvu licitaciju obilježio je upad specijalaca u Direkciju za uređenje i izgradnju Kotora, nakon čega je privedeno skoro deset članova Vukotićeve grupe, nakon što je jedan od zainteresovanih ponuđača prijavio navodne prijetnje policiji.

Tada su pripadnici Specijalne jedinice policije pretresli kuće i stanove svih uhapšenih, ali su oni ubrzo pušteni jer nije nađeno ništa, dok je samo protiv jednog podnijeta prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Prošlonedjeljnu licitaciju obilježila je dojava o bombi, kada je neposredno pred početak licitacije stigla telefonska dojava da je navodno u zgradi Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora podmetnuta eksplozivna naprava.

Prema nezvaničnim informacijama anonimna dojava o bombi navodno je bio jedan od pritisaka na potencijalne učesnike na licitaciji. Prekjuče, grupa od deset momaka, koji su došli kao obezbjeđenje Vukčevićkoj, javno je pred policijom i novinarima, tražila zaštitu od policije, jer im je navodno prijećeno.

Bojanić je dospio u žižu javnosti kada je lakše ranjen u nogu prilikom ubistva njegovog prijatelja Frica, upravo u lokalu “Moka” 2010. godine.

Spaljen automobil Bojanićeve sestre

Već sljedeće godine zapaljen mu je automobil a počinioci nikada nijesu otkriveni. Pod okriljem noći na dva Bojanićeva autombila izbijali su požari i 2011. godine, da bi se 2013. godine na meti našao automobil Bojanićeve sestre Tanje.

U aprilu 2014. zapaljen je automobil “audi A6” policijskog inspektora u penziji Bora Bjelice, koji je takođe prijatelj bio sa pokojnim Dudićem. Bojanić se već odavno ne nalazi u Kotoru.

Medojević: EU i SAD imaju veliku odgovornost

Medojević je kazao da je velika odgovornost i na EU i SAD, koji, kako je kazao, konačno moraju jasno i odlučno reagovati na javne manifestacije političkog uticaja mafije na rad institucija, ali i na izbore i formiranje vlasti i institucija države.

“Reforme koje je ova Vlada sprovodila u oblastima policije, tužilaštva i pravosuđa obesmišljene su, jer se na ključna mjesta ponovo biraju najlojalniji kadrovi i režima i mafije”, konstatovao je on.

Galerija

Bonus video: