EPCG: Pokradena trafostanica u Nikšiću

"Cijena novog transformatora sa ugranjom iznosi oko 4.000 eura, dok je "dobit" počinioca ovog krivičnog djela svega nekoliko desetina eura", saopšteno je iz EPCG
75 pregleda 1 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.08.2014. 14:16h

U poslednjih deset dana na teritoriji opštine Nikšić desila su se tri krađe na trafo stanicama i stubnim mjestima, dok je u poslednjih šest mjeseci u nikšićkoj opštini ukradeno čak 11 transformatora.

Poslednji slučaj dogodio se 19. avgusta kada je u trafo stanici “Bukovik” otuđen transformator, niskonaponski razvodni ormar i veza između transformatora i NN ormara.

Slučaj je prijavljen policiji i podnešena je krivična prijava protiv NN lica.

"Naglašavamo da je neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Kradljivci se izlažu opasnosti od strujnog udara, a nastala oštećenja predstavljaju opasnost po mještane i objekte u okolini. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju svoj i dovode u opasnost tuđe živote, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit“, navodi se u saopštenju Elektroprivrede.

Iz te kompanije ističu da cijena novog transformatora sa ugranjom iznosi oko 4.000 eura, dok je “dobit“ počinioca pomenutog krivičnog djela svega nekoliko desetina eura.

"ED Nikšić je zbog učestalih krađa u prethodnom periodu, iscrpila rezerve opreme, a zbog složenog postupka nabavki beznaponsko stanje na području koje se napaja sa pomenute trafostanice može potrajati“, navodi se u saopštenju EPCG.

Oni apeluju na građane da njima ili najbližoj policijskoj stanici prijave svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafo-stanicama i na taj način pomognu u suzbijanju pomenutog visokorizičnog oblika krađe.

"Elektroprivreda će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila svoju imovinu i omogućila potrošačima uredno napajanje električnom energijom“, poručili su iz EPCG.

Bonus video: