Uspjeh donosi potpuna sinergija izvođača i publike

Pavlović je pijanista vrlo raznovrsnih umjetničkih interesovanja i afiniteta
51 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Pavlović, Foto: M. Ćetković
Miloš Pavlović, Foto: M. Ćetković
Ažurirano: 19.08.2014. 20:55h

Crnogorska muzička publika bila je u prilici da ovoga ljeta čuje nastupe srpskog pijaniste Miloša Pavlovića kroz dva klavirska resitala na crnogorkim festivalima, budvanskom “Grad teatru” i “Espressivu” na Cetinju.

Pavlović je pijanista vrlo raznovrsnih umjetničkih interesovanja i afiniteta. Nastupao je u nekim od najznačajnijih regionalnih i evropskih koncertnih dvorana sa podjednakim entuzijazmom kao solista, ali i kamerni muzičar, jasno se pozicionirajući na umjetničkoj sceni regiona, ali i čitave Evrope.

“Koncertni prostori u kojima sam nastupio u Budvi i na Cetinju, su svaki na svoj način krajnje inspirativni. U Starom gradu u Budvi, osjećao sam se nestvarno - samo petnaest minuta pred nastup, oslonjen o stare zidine slušao sam morske talase koji se odbijaju o stijene! Cetinjem sam opčinjen na potpuno drugačiji način. To je grad muzej, spomenik - u kojem osjećaj duha vremena struji kroz vas, posebno kada nastupate u tako predivnom zdanju kao što je zgrada Ministarstva kulture. Raduje me što sam naišao na sjajan odziv publike, to mi zaista imponuje. Intimno ono što mi je dalo poseban podstrek i nadahnuće je činjenica, da se to desilo od prve note koju sam odsvirao, što se, naravno, na nastupima ne dešava tako često. To su zapravo oni čarobni trenuci kada, kroz kompozicije koje sam svirao, pokušavajući da prenesem neku moju ličnu poruku već od prvog tona, osjeti potpuni muk u publici... Tada počinje potpuna sinergija između izvođača i publike, koja postaje aktivni, gotovo ravnopravni učesnik koncerta”, kazao je za “Vijesti”, Pavlović.

Pavlovićev repertoar, kada su u pitanju koncerti održani u Budvi i Cetinju, sasatvljen je od izabranih djela Domenika Skarlatija, Feliksa Mendelsona i Sergeja Rahmanjinova. Sudeći po reakcijama publike izbor je bio sjajan.

“Iskreno, riječ je o kompozicijma koje su vrlo bliske mom profesionalnom senzibilitetu, a konačni izbor je rezultat kako pomenutog tako i trenutne želje za izvođenjem ovih djela, kao i sugestija, odnosno konsultacije sa Direkcijom samih festivala”.

Učešće na festivalima “Grad teatar” i “Espressivo”, Pavlović komentariše kao privilegiju i zadovoljstvo jer za pomenute manifestacije ima samo riječi hvale.

“Mogao bih moje utiske da sažmem u samo jednu riječ: Impresivno! Upravo sam se vratio sa Evropskog pijanističkog festivala u Oslu (Norveška), gdje sam nastupio sa potpuno drugim programom 'Balcan Fusion', (koji je zbog svojih specifičnosti naišao na veliko interesovanje), ali moram da konstatujem da su budvanski i cetinjski muzički festivali napravili ogroman iskorak, kako u poređenju sa drugim sličnim manifestacijama, ali i što je još značajnije, u odnosu na raniji period. Čak i svakom nepristrasnom posmatraču sugerišu, da se pomenuti crnogorski festivali sa sigurnošću pozicioniraju na mapi svjetskih festivala”, ističe Pavlović.

Profesionalni podvizi

Poznati pijanista uputio je pohvale direktoru Festivala “Espressivo”, i muzičkom uredniku programa budvanskog “Grad teatra” i njegovom timu, dekanu Muzičke akademije na Cetinju, kolegi Miranu Begiću.

“Oni su učinili nesumnjivo izuzetan napor da na festivale dovedu briljantan 'tim' svjetskih umjetnika, i time ostvarili svojevrstan profesionalni podvig!”, kazao je Pavlović ističući da je počastvovan što je imao privilegiju da nastupi na istim festivalima sa umjetničkim veličinama poput pijaniste Vladimira Viardoa, violončeliste Denisa Šapovalova, violiniste Mihaila Bereznickog...

Bonus video: