Predugo sjedite za računarom? Ovo su vježbe za vas

Leđni mišići obezbjeđuju pokretljivost kičme i pravilan položaj njena 24 pršljena
99 pregleda 2 komentar(a)
kompjuter, Foto: Shutterstock
kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2014. 10:47h

Svima koji na poslu dugo sjede za računarom stručnjaci preporučuju posebne vježbe za leđa kako bi pravilno oblikovali i učvrstili mišiće.

Leđni mišići obezbjeđuju pokretljivost kičme i pravilan položaj njena 24 pršljena s ligamentima, tetivama, i diskovima.

Ukoliko oni nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan pokret da izazove dugotrajne i jake bolove u vratnom, grudnom ili slabinskom dijelu kičme.

Ljekari upozoravaju na to da kod sve većeg boja osoba mlađih od 40 godina primjećuju pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima. Stoga vam predlažemo dvije vježbe kojima možete razviti veću fleksibilnost kičme.

Bake su nas nekada učile da vježbamo hodanje s knjigama na glavi kako bismo imali pravilno držanje tijela. One su zaista bile u pravu. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite paket pirinča od 1 kg i preko njega položite kutiju soli od 500 g. Udahnite duboko, uvucite stomak, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vježba ne treba da traje duže od pet-šest minuta i možete je ponavljati svakoga dana.

Nordijsko hodanje naučiće vas da pravilno držite kičmu. Oslanjajući se i odupirući o štapove dok hodate, angažujete i leđne mišiće, koji se naizmenično zatežu i opuštaju. Već poslije nekoliko treninga primijetićete da pravilnije držite kičmu čak i kada stojite ili sjedite.

Bonus video: