Grad teatar: Laureati Amir Or i Miodrag Krivokapić

Glumac Miodrag Krivokapić obilježio je čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog pozorišta i filma
55 pregleda 1 komentar(a)
Grad teatar, Foto: M. Ćetković
Grad teatar, Foto: M. Ćetković
Ažurirano: 19.08.2014. 09:00h

Nagrada “Grad tetar“ za pozorišnu umjetnost ove godine pripala je glumcu Miodragu Briku Krivokapiću, dok je nagrada za književno stvaralaštvo “Stefan Mitrov Ljubiša” pripala izrealskom pjensiku Amiru Oru, saopštio je na završnoj konferenciji XXVIII festivala “Grad teatar”, v.d. direktor manifestacije, Blažo Radoman.

Prema irječima Radomana žiri za dodjelu nagrade “Grad teatar“, koji je radio u sastavu Jelena Kajgo, dramaturg i predsjerdnik žirija, Jasen Boko, teatrolog i pozorišni kritičar, i Mladen Nelević, glumac, odlučio je da dobitnik nagrade za 2014. godinu bude Miodrag Brik Krivokapić. U obrazloženju žirija navodi se da je Krivokapić svojom markantnom scenskom pojavom i širokim dijapazonom glumačkih sredstava, obilježio čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma. “U svojoj veoma bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je veliki broj naslovnih uloga, poput Otela, Lira, Ibija..., a publika budvanskog festivala pamtiće ga po ostvarenjima u predstavama 'Karolina Nojber' i 'Banović Strahinja' u režiji Nikite Milivojevića, i 'Ogovaranja' u režiji Ljubiše Ristića. Svojim sjajnim kreacijama u ovim predstavama Krivokapić je ostavio trajan trag i dao značajan doprinos razvoju i renomeu Budva Grad teatra“, navedeno je u saopštenju žirija.

Žiri za dodjelu nagarade “Stefan Mitrov Ljubiša“, koji je radio u sastavu Vida Ognjenović, reditelj, pisac i predsjednik žirija, David Albahari, pisac, i Božo Koprivica, dramaturg i esejista, odlučio je dobitnik ove godine bude izraelski pjesnik Amir Or.

U obrazloženju predsjednice žirija, navodi se da izraelski pjesnik, prozni pisac, prevodilac i esejista, Amir Or, pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika, koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko i poetičko pismo po kojima se izdvajaju iz velikog pjesničkog kolegijuma po peru.

U obrazloženju predsjednice žirija, navodi se da izraelski pjesnik, prozni pisac, prevodilac i esejista, Amir Or, pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika

“Objavio je jedanaest zbirki i obimnu knjigu sabranih pjesama: Pjesme 1977-2014. koje su ga, prema najstrožijim kritičarskim mjerilima, svrstale u prvi red izraelske književnosti. Njegove su pjesničke zbirke prevedene i objavljene, na više od četrdeset jezika, uz odličan prijem književne kritike i čitalačke javnosti u tim sredinama. U mnoštvu eseja, analiza i zapisa o Orovom djelu, kritičari, tumači i znalci poezije, ističu da se njegov pjesnički glas izdvaja kao osobena pojavu u raznovrsnom i razuđenom višeglasju savremene svjetske poezije. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, Bernštajnove nagrade, Fulbrajtove nagrade, Nagrade Izraelske Vlade. Član je PEN-a i Uprave organizacije Svjetska zajednica pjesnika”, navodi se u obrazloženju žirija.

700 izvođača, 71 program, i brojni zadovoljni posjetiociFestival “Grad teatar”, koji je trajao od 20. juna do 10. avgusta, tokom 52 festivalska dana ponudio je 60 od planirana 63 programa, od čega 27 dramskih, 13 muzičkih, 13 književnih, tri likovna i četiri razgovora u obnovljenom ciklusu “Razgovor sa glumcem“. U off programu ovogodišnjeg festivala održane su tri večeri tokom kojih su nastupali stand up komičari regiona, njih 11, tako da je ukupan broj izvedenih programa 71. Na festivalu je učestvovalo oko 700 izvođača, ne računajući novinarske ekipe, goste i predstavnike stručne javnosti koji su pratili festival. Nastupili su eminentni umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Italije, Francuske, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Kao najveće obilježje i glavnu karakteristiku XXVIII festivala “Grad teatar“, u ovoj javnoj ustanovi ističu četiri premijere: “Amadeus“, “Don Žuan“, “Prokleta avlija“ i “„Tri sestre“.

Po broju ulaznica, ustaljenog broja mjesta i posjetioca izložbi, ove godine je oko 15.000 ljudi posjetilo festivalska dešavanja, ne računajući brojne prolaznike koji su, zavedeni dešavanjima na festivalskim scenama, ostajali i pratili programe. Opština Budva je za ovogodišnji programa festivala izdvojila iz budžeta 450 hiljada eura, 150 hiljada više nego lani. Ministarstvo kultutre je izdvojilo 20 hiljada eura.

Bonus video: