Brik i Or dobitnici nagrada budvanskog kulturnog festivala

Miodrag Krivokapić je... obilježio čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma
92 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Boris Pejović
Budva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2014. 12:25h

Nagrada Grad teatar za pozorišnu umjetnost ove godine pripala je glumcu Miodragu Briku Krivokapiću, dok je nagrada za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša" pripala izrealskom pjesniku Amiru Oru.

To je saopštio vd direktora JU Grad teatar Blažo Radoman, povodom završetka ovogodišnjeg 28. festivala Grad teatar.

Prema riječima Radomana, žiri za dodjelu nagrade Grad teatar, koji je radio u sastavu Jelena Kajgo, dramaturg, i predsjednik žirija, Jasen Boko, teatrolog i pozorišni kritičar, i Mladen Nelević, glumac, odlučio je da dobitnik nagrade za 2014. godinu bude Miodrag Brik Krivokapić.

Obrazloženju žirija se navodi da je glumac Miodrag Krivokapić svojom markantnom scenskom pojavom i širokim dijapazonom glumačkih sredstava, obilježio čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma.

"U svojoj veoma bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je veliki broj naslovnih uloga, poput Otela, Lira, Ibija..., a publika budvanskog festivala pamtiće ga po ostvarenjima u predstavama Karolina Nojber i Banović Strahinja u režiji Nikite Milivojevića, i Ogovaranja u režiji Ljubiše Ristića. Svojim sjajnim kreacijama u ovim predstavama Krivokapić je ostavio trajan trag i dao značajan doprinos razvoju i renomeu Budva Grad Teatra“, navedeno je u saopštenju žirija.

Žiri za dodjelu nagarade "Stefan Mitrov Ljubiša", koji je radio u sastavu Vida Ognjenović, reditelj, pisac i predsjednik žirija, David Albahari, pisac, i Božo Koprivica, dramaturg i esejista, odlučio je dobitnik ove godine bude izraelski pjesnik Amir Or.

U obrazloženju predsjednice žirija, navodi se da je izraelski pjesnik, prozni pisac, prevodilac i esejista, Amir Or, pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika, koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko i poetičko pismo po kojima se izdvajaju iz velikog pjesničkog kolegijuma po peru.

"Objavio je jedanaest zbirki i obimnu knjigu sabranih pjesama: Pjesme 1977-2014 koje su ga, prema najstrožijim kritičarskim mjerilima, svrstale u prvi red izraelske književnosti. Njegove su pjesničke zbirke prevedene i objavljene, na više od četrdeset jezika, uz odličan prijem književne kritike i čitalačke javnosti u tim sredinama. U mnoštvu eseja, analiza i napisa o Orovom djelu, kritičari, tumači i znalci poezije, ističu da se njegov pjesnički glas izdvaja kao osobena pojavu u raznovrsnom i razuđenom višeglasju savremene svjetske poezije. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, Bernštajnove nagrade, Fulbrajtove nagrade, Nagrade Izraelske Vlade. Član je PEN-a i Uprave organizacije Svjetska zajednica pjesnika", navodi se u obrazloženju.

Bonus video: