Tužilaštvo provjerava gdje su pare za pjevače

PAM od 2006. do 2013. na račun autorskih prava naplatio 5, a autorima isplatio 1,9 miliona eura
365 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 17:26h

Višegodišnja prepucavanja kompozitora i udruženja koja treba da štite prava autora muzike, pod pažnjom su tužilaštva, a da li će se sumnje o milionskim zloupotrebama koje traju godinama riješiti, ostaje da se vidi.

Zbog prevare i drugih krivičnih djela, u podgoričkom osnovnom tužilaštvu pokrenuta je istraga protiv direktora NVO Prava autora muzike (PAM) Božidara Raičevića i njegovog pomoćnika Momčila Zekovića. Pod istragom je i kompozitor Slaven Knezović, koji je prije dva dana rekao “Vijestima” da o tome ništa ne zna i da prvi put čuje za istragu. “Niko me nije zvao iz tužilaštva i policije, prvi put čujem od vas za to”, rekao je on.

“Kod ODT u Podgorici formiran je predmet po krivičnim prijavama članova Udruženja kompozitora Crne Gore, Gorana Pejovića - Gule, advokata Lele Kažić i Zorana Čelebića i prijave Marka Rogošića, protiv Božidara Raičevića, Momčila Zekovića i Slavena Knezovića, zbog krivičnog djela prevara i drugih krivičnih djela”, piše u odgovoru iz vrhovnog tužilaštva. Oni su objasnili da je postupak u fazi izviđaja, odnosno da se provjeravaju podaci i dokazi, kako bi se utvrdilo da li ima osnova za krivično gonjenje po službe - noj dužnosti.

Višegodišnjim sporom u vezi sa tim kako se raspolaže milionima koje zarađuju muzički umjetnici, bavio se uoči godišnjih odmora i skupštinski Odbor za antikorupciju. Nakon kontrolnog saslušanja, oni su zatražili od tužioca, državnih revizora i Poreske uprave da provjere poslovanje NVO PAM.

Bezbroj prijava zbog uplata i isplata autorima: Predstavnici PAM-a

U međuvremenu, oglasio se Raičević, tvrdeći da su poreski inspektori već bili kod njih, a da revizori po zakonu tamo nemaju šta da traže. Raičević i Zeković nijesu odgovarali na pozive i poruke “Vijesti”, a direktor PAM-a je prije tri dana bio iznenađen informacijom o istrazi protiv njega.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Novak Adžić su na Odboru za antikorupciju rekli da su nenadležni za trošenje novca PAM-a. Prema podacima Odbora od 2006-2013. naplata na ime atorskih prava bila je pet miliona eura, a 1,9 milion je isplaćen autorima.

Kompozitor sumnja u pranje novca

Kompozitor Antun Tonči Petrović dostavio je „Vijestima“ kopije svojih bankarskih izvoda, za koje tvrdi da pokazuju da su mu pojedini honorari isplaćivani iz Beograda. On tvrdi da mu je iz Societe general banke objašnjeno da je u pitanju račun PAM-a.

Tužilaštvo nije upoznato sa tim informacijama, a Petrović tvrdi da je o tome pismeno obavijestio Božidara Raičevića i Novaka Adžića, direktora Zavoda za zaštitu intelektualne svojine koji nije htio da ga primi. “Raičević mi je rekao da on i Upravni odbor, o tome ne znaju, iako on daje naloge za uplatu a UO treba da da saglasnost“, rekao je on.

Galerija

Bonus video: