Travolta: Shvatio sam zbog čega je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji

"Imam drage prijatelje iz Srbije i Bosne, i oni su mi mnogo pomogli u pokušaju da shvatim religiozne, političke i etničke koncepte iza tih likova"
56 pregleda 7 komentar(a)
Džon Travolta, Foto: Video.lycos.com
Džon Travolta, Foto: Video.lycos.com
Ažurirano: 15.08.2014. 18:00h

U intervjuu za "Huffington post", glumac Džon Travolta je govorio o filmu "Killing Season", gdje je tumačio lik bivšeg srpskog vojnika Emila Kovača, koji se borio u ratu u Bosni i Hercegovini.

Holivudski superstar je istakao da je morao da otputuje u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se najbolje pripremio za svoju novu ulogu.

"Morao sam da uradim istraživanje, veće nego za bilo koji drugi koji film u kome sam glumio, jer mi je bilo potrebno pojašnjenje o ratu. Odlučio sam da na svoj račun otputujem u Bosnu i Hrvatsku i da intervjuišem Srbe, Hrvate i Bosance, kako bih saznao kako je izgledao ratni sukob iz njihove perspektive. Shvatio sam da svi oni krive jedni druge za rat koji su izazvali neke druge osobe sa strane. Kada sam sve to raščistio i kada sam se vratio iz Bosne, bio sam prosvijetljen i osjetio sam potrebu da ostanem objektivan i da ne stajem ni na čiju stranu. Htio sam da budem apolitičan i rekao sam sebi: Vidi, to su činjenice koje sam sakupio", rekao je Travolta.

Na pitanje da li mu je put u Bosnu i Hercegovinu pomogao da “oformi” svoj lik, popularni glumac je istakao sljedeće:

"Imam drage prijatelje iz Srbije i Bosne, i oni su mi mnogo pomogli u pokušaju da shvatim religiozne, političke i etničke koncepte iza tih likova. Sa njima sam imao dubokoumne diskusije i čitao sam im scenario više puta... Stvarno sam osjetio da mogu da shvatim svoj lik. Smatram da su Robertov (Robert de Niro, prim. aut) i moj karakter žrtve određenih okolnosti koje su nas dovele do takvog ponašanja", naveo je Travolta i dodao da de Nirov i njegov lik predstavljaju najgore iz rata.

Da podsjetimo, film "Killing Season" imao je svoju premijeru maja prošle godine.

Priča se bazira na odnosu dvojice ratnih veterana, Srbina (glumi ga Džon Travolta) i Amerikanca (tumači da Robert de Niro), koji su učestvovali u ratu u Bosni i Hercegovini.

Bonus video: