Osumnjičeni za ubistvo Anesa Kalača u pritvoru

Jasmin, Anes, Elmin i Sevad Muratović negirali su pred višim tužiocem Rifatom Hadrovićem da su ubili Anesa Kalača
954 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 07:42h

Rožajac Izet Muratović pronašao je, i u pratnji advokata Vukomana Golubovića, doveo u Više tužilaštvo u Bijelom Polju svoja tri sina, koji su danima bili u bjekstu.

Oni su pobjegli nakon što su osumnjičeni za teško ubistvo u pokušaju sugrađanina Anesa Kalača (37) 27. juna u Rožajama. Njegov četvti sin, glavni osumnjičeni za ubistvo, Adis i sinovac Mirsad još su u bjekstvu.

Tužilac Rifat Hadrović juče je saslušao Jasmina (30), Anesa (29) i Elmina (19) Muratovića i njihovog brata od strica Sevada Muratovića (32).

Njima je nakon saslušanja određen 48-časovni pritvor, a sutkinja za istragu Višeg suda, Vanja Rakonjac, odredila im je pritvor do 30 dana.

Anes Muratović nakon saslušanja

"Vijestima" je nezvanično rečeno da osumnjičeni Muratovići juče nisu iznijeli odbranu, tvrdeći da su umorni od boravka van kuće i da će se "ubrzo detaljno izjasniti oko cijelog događaja".

Oni su negiraili da su ubili Kalača.

U naredbi za sprovođenje istrage Višeg tužilaštva piše da su šestorica Muratovića 27. jula, oko 23 sata, na benzinskoj pumpi „Eko petrol“ u Rožajama, zbog fizičkog obračuna koji je prethodio tog dana, "po dogovoru i razrađenom planu" imali namjeru da ubiju Anesa i Almina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

Anes Muratović je vozilom pratio “audi” kojim je upravljao Tarhaniš, piše u tom dokumentu, a potom, kada je ovaj stao na pumpu da sipa gorivo, obavijestio Adisa, Anesa, Elmina, Jasmina i Sevada da dođu.

Najmlađi od osumnjičene braće Muratović - Elmin

"Mirsad i Jasmin su nosili metalne šipke, Elmin šipku i pištolj, a Adis automatsku pušku. Mirsad je gađao štangom u krov automobila, a Anes je Tarhanišu prepriječio svojim automobilom prolaz da ne bi pobjegao. Adis je tada, u namjeri da mladiće liši života ispalio više hitaca i ranio Jahovića, koji se skrivao iza jednog automobila, u lijevu stranu lica, a drugim projektilom, pogodio Anesa Kalača dok je bježao i bio mu okrenut leđima”, piše u zahtjevu za sprovođenje istrage.

Dalje se navodi da je Adis Muratović Anesu Kalaču nanio tešku tjelesnu povredu opasnu po život.

Od posljedica ranjavanja Kalač je preminuo tri dana kasnije u Kliničkom centru u Podgorici.

Anes Muratović je, piše u tužilačkom spisu, u trenutku kada se Almin nalazio ispred automobila bježeći od projektila ispaljenih iz automatske puške, naglo startovao vozilom “pasat” i udario ga. Almin Kalač je od tog udara “proletio na haubu”, nakon čega je Anes Muratović pobjegao istim vozilom.

Izet Muratović: Nemam povjerenja u rožajsku policiju

Rožajac Izet Muratović rekao je juče "Vijestima" da tri sina i rođaka nije htio da preda rožajskoj policiji, "jer nema povjerenja u njih".

On je komentarisao i događaje od 27. jula, čiji je epilog ubistvo tridesetsedmogodišenjg Anesa Kalača.

"Tog istog dana, kada se odigrao događaj, tri puta sam te momke prijavljivao policiji i upozovarao ih da se mogu desiti gore stvari. Napali su nas u prodavnici i demolirali je, potom su demolirali vozila i napali nas ponovo u stovarištu. Međutim, iako je policija znala da su u pitanju višestruki povratnici, ništa nije preduzela zbog čega smo izgubili povjerenje u njih", rekao je Muratović.

On je istakao da uprkos tome, vjeruje u pravdu i tužilaštvo i da je zbog toga četvoricu osumnjičenih, po dogovoru sa njihovim braniocem advokatom Vukomanom Golubovićem, pronašao i doveo u Tužilaštvo.

Galerija

Bonus video: