Crnogorski biser na brušenju u SAD

Uskoro će se otisnuti preko okeana, jer će studirati na Tifin univerzitetu u američkoj državi Ohajo
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 07:35h

Iako za atletiku kao kraljicu sportova su potrebna vjerovatno najveća ulaganja i najkompleksniji rad da bi se došlo do vrhunskih rezultata, Crna Gora iz godine u godinu potvrđuje da talenata ne nedostaje. Pogotovo to važi za Cetinje, gdje čarobni štapić Iva Popovića neprestano pravi čuda i izbacuje talente svjetskog nivoa. Među njima su i dva rođena brata, oba desetobojci - Darko i Dragan Pešić. Darko je stariji (rođen 30. novembra 1992), Dragan je tačno godinu i mjesec mlađi. Obojica su ove godine napravili istorijski rezultat - Darko je prvak Balkana u desetoboju, Dragan je osvojio srebro na istom takmičenju i u istoj disciplini, i to popravivši čak šest ličnih rekorda!

Ovoga puta u centru pažnje je mlađi brat Dragan, seniorski prvak Crne Gore u tri discipline za 2014. godinu, osvajač osam medalja na državnom prvenstvu ove godine.

Razlog - uskoro će se otisnuti preko okeana, jer će studirati na Tifin univerzitetu u američkoj državi Ohajo.

Otkud ideja za Ameriku?

"Tu ideju imam još od prošle godine. Moje interesovanje za studiranje u SAD poteklo je zbog loših uslova za bavljenje atletikom na Cetinju. Maksimalno smo ograničeni uslovima, naročito za desetoboj koji zahtijeva potpuno opremljen atletski stadion, što obuhvata tartan stazu, jame i sunđere za skokove, zaletišta i krugove za bacanja, a sve to praćeno rekvizitima i spravama, preponama, startnim blokovima itd... Upravo zbog tih nedostataka, tokom cijelog ciklusa priprema za ovu sezonu, dva-četiri puta nedjeljno treninge sam obavljao u Baru, koji raspolaže navedenim uslovima. Živjeti na Cetinju, studirati u Podgorici, a trenirati u Baru nije nimalo lako, naročito kad se uzme u obzir da iz kuće izlazim u 7 ujutru, a vraćam se u 9 uveče, što važi za treninge kad idem u Bar. Pri tom bih na treninge dolazio umoran od putovanja, odstupao od kvalitetne ishrane...

Izabrao sam Ameriku zato što ne vidim da bih se u skorije vrijeme mogao izgraditi atletski stadion na Cetinju, ili recimo u Podgorici - jedinom glavnom gradu Evrope koji nema atletski stadion. Školovanje u Americi je mnogo skupo, ali za sportiste za koje univerzitet pokaže interesovanje može biti i isplativo. Tako sam ja dobio nekoliko ponuda u kojima se navodi da će mi biti dodijeljena puna stipendija - plaćena školarina, smještaj, hrana, osiguranje i tako dalje", kaže Dragan Pešić za „Vijesti”.

Zašto baš taj univerzitet?

"Od svih mogućnosti koje su mi se pružale, izabrao sam Tifin univerzitet u istoimenom, jednom od manjih gradova u Ohaju. Taj univerzitet, pored svih uslova koji su mi neophodni, ima i nedavno izgrađenu atletsku dvoranu, u kojoj ću se pripremati preko zime za vrijeme hladnih i kišnih dana".

Kada si počeo da treniraš atletiku?

"Atletikom se bavim već 10 godina. Sve je počelo na Cetinju, prvo na času fizičkog vaspitanja u OŠ „Njegoš”, a zatim i u Atletskom klubu Lovćen u kojem trener Ivo Popović drži školu atletike. U početku je sve bila igra. Vremenom, nastavnik Ivo - kako ga mi zovemo - naučio me je da volim ovaj sport, ali i to da sport i škola moraju i mogu ići paralelno. Zahvaljujući tome, pored atletike imam i ambicije za usavršavanje na akademskom polju".

Kako si se odlučio baš za desetoboj?

"U desetoboj me je „uvukao” moj godinu stariji brat Darko. Još kad smo bili mlađi, cijeli život nam je bio takmičenje - ko je jači, brži, ko može više da pojede..., pa sam riješio da se oprobam u njegovoj disciplini. Nije prošlo mnogo vremena i pronašao sam se u desetoboju, ali još nisam dobar koliko on. On je desetobojac olimpijskog nivoa, kada saberete sve njegove lične rekorde, dobijete cifru iznad olimpijske norme. Ove godine, na Balkanskom prvenstvu u Rumuniji, donijeli smo istorijske medalje za Crnu Goru, prve sa Balkana u seniorskoj konkureniciji - on je bio prvi, a ja drugi. Darko studira u Novom Sadu već tri godine i trenira sa velikim stručnjakom Goranom Obradovićem, sa kojim sam i ja odnedavno počeo saradnju".

Koliko te Atletski savez podržava u ostvarivanju svojih ciljeva?

"Za sebe smatram da još nijesam sportista visokog nivoa kojeg bi Savez pomagao u vidu stipendije, ali moram priznati da mi je ASCG uvijek izlazio u susret za sve za što sam im se obratio. Zadovoljan sam i nastaviću sa jos boljim rezultatima".

Nadam se da ću u Americi posebno usavršiti skok s motkom

Koji su tvoji planovi za narednu sezonu?

"Planove za narednu sezonu usmjeravam na dva takmičenja: ekipno timsko Prvenstvo Evrope u Bakuu (Azerbejdžan), gdje ću se boriti da reprezentaciji donesem što više bodova, i Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u Talinu (Estonija), za koje mi je neophodno da ispunim normu od 7.200 poena u desetoboju. Rezultat nije nedostižan, nadam se da ću u Americi posebno usavršiti disciplinu skok s motkom, u kojoj sam najgori, što bi mi donijelo veliki broj poena i obezbijeđen nastup na Prvenstvu Evrope. Motivisan sam dovoljno, jer mi je brat nastupio na prethodnom Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tampereu (Finska), a sa druge strane uživam da se takmičim u nacionalnom dresu. Ako me zdravlje bude služilo kao do sad, ne vidim razlog zašto ne bih ispunio normu", rekao je Pešić.

Galerija

Bonus video: