Šahisti na kraju 68, dame završile na 46. mjestu

Kod muškaraca je olimpijski šampion Kina, srebro je pripalo Mađarskoj, a bronza Indiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 18:36h

Crnogorski šahisti su remijem i porazom završili nastup na Olimpijadi u norveškom Tromzu.

Posljednjeg dana takmičenja muškarci su pomalo iznenađujuće igrali 2:2 protiv Japanaca, dok su dame poražene od domaćina rezultatom 3:1.

Muškarci su podbacili protiv realno slabijeg rivala. Poraženi su Nikola Đukić na prvoj i Nebojša Nikčević na četvrtoj tabli, a poraz je izbjegnut zahvaljujući Siniši Blagojeviću i Draganu Kosiću, pa je neriješen ishod protiv „samuraja” bio dovoljan za 68. mjesto u ukupnom plasmanu.

Kod žena, koje su u posljednja dva kola vezale dva poraza, izgubila je Kristina Bačić na četvrtoj, ali i prvi put Marija Stojanović na trećoj tabli. Stojanović je na Olimpijadi osvojila devet poena u ukupno 11 kola, što će joj donijeti 50 rejting poena.

Remizirale su Aleksandra Milović i Tijana Blagojević, pa su Crnogorke na kraju bile 46. Milović je na prvoj tabli osvojila osam poena u 11 kola, zaradivši 43,5 rejting poena.

Kod muškaraca je olimpijski šampion Kina, srebro je pripalo Mađarskoj, a bronza Indiji. Isti broj meč bodova kao Indijci su imali i Rusija i Azerbejdžan, ali i slabije dodatne kriterijume, pa je bronza na kraju otišla Indiji...

U ženskoj konkurenciji, zlato je pripalo Rusiji, koja je posljednjeg dana savladala Bugarsku (2,5:1,5), a srebrna medalja je pripala Kineskinjama koje su na kraju remizirale sa Ukrajinom, trećeplasiranom ekipom u ženskoj konkurenciji na šahovskog Olimpijadi.

I muška i ženska crnogorska ekipa su nastup u Norveškoj završile sa skorom od pet pobjeda, dva remija i četiri poraza...

A srpski velemajstor Nikola Sedlak, koji je inače član tivatske Mimoze, osvojio je zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na četvrtoj tabli.

Bonus video: