Nikšić: 40 takmičara se nadmetalo u atletici

Takmičenju je prisustvovao i predsjednik Specijalne olimpijade Crne Gore, Saša Vuksanović, koji je podsjetio da su počeli sa četvoro sportista a da ih danas imaju oko 450
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2018. 11:19h

Sportsko-rekreativno društvo (SRD) Specijalna olimpijada Nikšić organizovalo je opštinsko takmičenje u atletici pod nazivom "Fair play atletica", a najuspješniji takmičari učestvovaće na državnom prvenstvu koje će takođe biti organizovano u gradu pod Trebjesom.

Oko 40 učesnika nadmetalo se u trčanju na 100 i 200 metata, bacanju kugle, skoku u dalj i brzom hodu.

Radovan Dragnić kazao je da je pomenuto takmičenje samo jedno u nizu koje su tokom ove godine organizovali, a da veliku zahvalnost duguju Ministarstvu sporta koje je omogućilo da se svi njihovi programi i manifestacije uspješno realizuju.

Takmičenju je prisustvovao i predsjednik Specijalne olimpijade Crne Gore, Saša Vuksanović, koji je podsjetio da su počeli sa četvoro sportista a da ih danas imaju oko 450.

“Nadam se da će se taj trend i dalje nastaviti. Ovo je samo jedan od događaja na godišnjem kalendaru Specijalne olimpijade i sama organizacija je važna, jer njima ovo predstavlja ‘prozor u svijet’. Po završetku školovanja, naročito osobe sa intelektualnim smetnjama, žive na marginama, nemaju pravo na rad i zaradu. Međutim, Specijalna olimpijada im nudi da kroz učešće na opštinskim, nacionalnim i internacionalnim takmičenjima postaju vidljivi i ravnopravni članovi ovog društva“, istakao je Vuksanović

Branimir Ivanović, savjetnik u Ministarstvu sporta, kazao je da je pomenuto ministarstvo za dva sportsko-rekreativna društva djece sa smetnjama u razvoju za ovu godinu izdvojilo preko 11.000 eura i da im je stalo da sva djeca imaju istu priliku da vježbaju i učestvuju na određenim takmičenjima.

“Naša obaveza, kao i ljudi koji vode ta sportsko-rekreativna društva, je da za djecu sa smetnjama u razvoju stvorimo što optimalnije uslove da bi mogli da se bave sportom onako kako to rade njihovi vršnjaci koji nemaju te smetnje“, poručio je Ivanović.

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kazao je da je pomenuto takmičenje prvo u nizu koje se organizuje u okviru Septembarskih dana i da lokalna uprava posebnu pažnju posvećuje djeci sa smetnjama u razvoju, kako kada je obrazovanje u pitanju, tako i kada se radi o sportskim aktivnostima.

Galerija

Bonus video: