Hercegnovski strip festival: Više od 70 umjetnika, izložbe, radionice, koncerti...

Festival će na trgu Belavista u Starom gradu otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na otvaranju će biti prvi ambasador HSF u svijetu Vilijam Simpson i Kris Tompson, strip menadžer i promoter
176 pregleda 0 komentar(a)
Uručivanje priznanja Vilijamu Simpsonu, Foto: Slavica Kosić
Uručivanje priznanja Vilijamu Simpsonu, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.09.2018. 09:24h

U Herceg Novom večeras počinje 12. Hercegnovski strip festival (HSF) u okviru koga će tokom šest dana festivala gostovati preko 50 strip autora od kojih će mnogi crtati uživo, biti organizovane izložbe, strip radionice, berze stripova, predavanja, promocija stripa u školama, žurke i koncerti.

Festival će na trgu Belavista u Starom gradu otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na otvaranju će biti prvi ambasador HSF u svijetu Vilijam Simpson i Kris Tompson, strip menadžer i promoter.

Iste večeri biće otvorene izložbe „Živio Kavandoli! - Hod po beskonačnoj liniji” i „Dvadeset lakih komada” koje se realizuju u saradnji sa pančevačkim Nova Festivalom i Italijanskim kultuirnim centrom iz Beograda

“Postavka „Živio Kavandoli! - Hod po beskonačnoj liniji” biće izložena na prvom spratu galerije „Josip Bepo Benković“, dok će u izložbenom prostoru u prizemlju svoje radove pokazati dvanaest specijalnih gostiju dvanaestog HSF-a: Fernando Dagnino (Španija), Huanan Ramirez (Španija), Đada Perisinoto (Italija), Valter Venturi (Italija), Đoevito Nućo(Italija), Dan Verlinden (Belgija), Mirko Čolak (Srbija), Davide de Kubelis (Italija), Alesandro Pastrovikjo (Italija), Lorenco Pastrovikjo (Italija), Jovan Ukropina (Srbija) i Robert Solanović (Hrvatska)”, naveo je jedan od organizatora Nebojša Mandić.

Izložba „Dvadeset lakih komada” koju čini izbor od 20-ak stripova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svjetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici, biće postavljena u galeriji „Sue Ryder“. Riječ je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene, a koju je priredio italijanski publicista Andrea Placi.

Program otvaranja zaokružiće koncert poznatog bokeljskog hip-hop benda Who See na tvrđavi Forte Mare.

Vilijam Simpson prvi je ambasador Hercegnovskog strip festivala u svijetu. Irskom umjetniku, jednom od trenutno najpoznatijih svjetskih strip autora, tvorcu vizuelnog stila “Igre prijeestola” juče je zvanično uručena povelja prvog ambasadora Hercegnovskog strip festivala u svijetu.

Bonus video: