Miloradu Stojoviću književna nagrada "Božo Bulatović"

Povodom pete godišnjice smrti poznatog pisca, premijerno prikazan dokumentarni film "Putevi koji pišu - Božo Bulatović"
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2014. 08:05h

Književna nagrada "Božo Bulatović" dodijeljena je ove godine za životno djelo kritičaru i antologičaru Miloradu Stojoviću. Kako se navodi u obrazloženju "više od šest decenija Stojović ima prepoznatljivo mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore."

"On je dao značajan doprinos crnogorskoj književnoj istoriji, kritici, teatrologiji i izdavaštvu. Posebno je značajan njegov pedesetogodišnji rad na izučavanju Marka Miljanova, čija je Sabrana djela prvi put priredio 1963. godine. Stojović je gotovo tiho i nenametljivo našu kulturnu riznicu bogatio dragocjenim prikazima i esejima o savremenoj crnogorskoj književnosti. Posebno i trajno zadužio je kulturu edicijom "Luča" Grafičkog zavoda Titograd, kao čvrstim temeljem crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i istorijskog trajanja, koja je u više od sedamdeset tomova čiji je glavni urednik bio, obuhvatila i objedinila crnogorsku književnost od XI do XX stoljeća", navodi se pored ostalog, u saopštenju žirija u kojem su Borislav Jovanović, Željko Rutović i Bogić Rakočević.

Nagradom koja nosi ime Boža Bulatovića, jednog od najznačajnijih stvaralaca poniklih na ovim prostorima, istakli su članovi žirija, Mojkovac potvrđuje vezanost za svoje najbolje duhovne izdanke koji predstavljaju neprolaznu vrijednost. To proznanje do sada je dodijeljeno Čedu Vukoviću (2012) i Radoslavu Pajkoviću (2013

Povodom pete godišnjice smrti poznatog pisca, premijerno prikazan dokumentarni film "Putevi koji pišu - Božo Bulatović", čiji je autor televizijski novinar i reditelj Mirko Jakovljević. U filmu, snimanom više od godinu dana, učestvuju, i o Bulatovićevom književnom djelu i kulturnim prilikama njegovog vremena govore: Stojović, Pajković, Jevrem Brković, Sreten Asanović, Janko Nikolovski, Borislav Jovanović, Bogić Rakočević, Mileva Pavlović, kao i pokojni Radoslav Rotković.

Bonus video: