Josipa Lisac pjevala u Kotoru: Jedna od sretnih, jedna os tisuću...

"Ne volim te regije, kao sad sam ja došla iz Hrvatske u Crnu Goru. Pa sve te prekrasne pjesme sam posijala u zemlji, onoj Jugoslaviji"
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2014. 06:51h

Ne ja nisam skromna uopšte, ja sam ponizna, i nikda nijesam htjela polejeti gore tako visoko da mi se polome krila. Ja sam htjela biti sa svima vama ovdje a opet svoja, kazala je poznata hrvatska pjevačica Josipa Lisac na koncertu na Ljetnjoj pozornici u Kotoru održanom u okviru XIII Don Brakvih dana muzike.

"Ne volim te regije, kao sad sam ja došla iz Hrvatske u Crnu Goru. Pa sve te prekrasne pjesme sam posijala u zemlji, onoj Jugoslaviji, gdje je to nešto niklo i evo cvate još uvijek, kazala je Lisac. Koncert je počela kultnom pjesmom “Kapetane moj”, namjenski odabranoj, s obzirom da je Kotor grad pomoraca, a potom su se tokom dva sata koncerta, za koji se kako kaže posebno pripremala, ređali njeni poznati hitovi “Magla”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Ja bolujem”, “O jednoj mladosti”, “I dok razmišljam o nama”, “Hir, hir, hir ”...

Tokom koncerta Josipa je često komunicirala sa publikom, odnosno uoči izvođenja skoro svake pjesme imala je uvod, prenoseći publici razne priče iz svog života, karijere, o nastanku pojedinih pjesama, prijateljstvu, ljubavi. Sve je bilo prožeto jakom emocijom, tako da su u jednom momentu Josipi zasuzile oči, ali i publici.

"Radujem se što sam na festivalu Don Brankovi dani muzike, a don Branka sam čitala i gledala njegove pametne nastupe u televizijskim emisijama. To je divno, i svi smo osjetljivi na tu priču, kazala je “Vijestim ” nakon koncerta.

Rekla nam je da nije imala priliku da prošeta i pogleda grad, osim onoga što je mogla vidjeti sa balkona hotela.

"Bila sam u sobi, razmišljala o vama, šutala. U Dubrovniku sam pjevala na vjetru pa sam odlučila da se malko smirim, nisam išla po restoranima, izbjegla sam i čašicu vina jer sam čuvala za vas", kazala je Josipa i dodala da se nakon 45 godina karijere prvi put našla pred kotorskom publikom.

"Kažu mi što se uzbuđuješ kad si tako iskusna, a koncert nikada ne može biti stvar navike, rutine, samo iskustva... Prvi put sam se srela s vama, a svuda dolazim kao da nikada prije tu nisam pjevala", kazala je diva.

Iznenađenje večeri je bilo kada je na scenu pozvala svoju prijateljicu i saradnicu Paolinu Lanceroti iz Tivta.

Publika uzvratila sa puno ljubavi

"Izuzetno je bila dobro raspoložena, razgovorljiva, jako je dobro pjevala. Osjetila se i jaka, lijepa reakcija puna ljubavi od strane publike i mislim da je i to imalo uticaja na ovakav njen nastup. Pjesma “Dođi mi pred kišu” napisana je u Boki 2006. Ocijenile smo da je prikladna za ovu priliku jer objedinjuje i lokaciju Kotor sa tim dijalektom i karakterističnim domaćim riječima, a i ljubavna je, a Josipa je sva u znaku ljubavi kao i njena karijera. Josipa i ja se znamo već 12 godina, a počelo je od mog prvog odlaska na njen koncert, pa na drugi, treći... I tako redom. Počela sam putovati gdje god je imala koncerte po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, pri čemu ona naravno nije znala za mene. U jednom trenutku sam osjetila da treba da dobijem povratnu informaciju i napisala sam joj pismo, prenijela svoje utiske, nakon čega me Josipa nazvala u jesen 2002. I taj kontakt se potom pretvorio u prijateljstvo i saradnju, ispričala je Paulina Lanceroti “Vijestima”.

Bonus video: