Dritero Agoli dobitnik priznanja za životno djelo

Nagradu će poznatom albanskom pjesniku u Risnu 28. avgusta, u okviru manifestacije “Muzat e Alpeve 2014“, uručiti Jevrem Brković
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2014. 12:49h

Poznati albanski pjesnik Dritero Agoli dobitnik je ovogodišnje regionalne nagrade “Teuta” za životno djelo, koju dodjeljuje regionalno Udruženje pisaca “Teuta”, osnovano od strane književnika sa Kosova, Albanije i Crne Gore.

Nagradu će poznatom albanskom pjesniku u Risnu 28. avgusta, u okviru manifestacije “Muzat e Alpeve 2014“, uručiti crnogorski pisac, akademik Jevrem Brković, dobitnik nagrade “Teuta“ za prošlu godinu. Udruženje je odluku da se nagrada “Teuta” dodijeli Dritero Agoliju obrazložilo riječima da je u pitanju “jedan od najvećih pisaca koji je postao sinonim održivih vrijednosti u stvaralačkim oblastima i amblem jednog vremena, i najistaknutija ličnost albanske književnosti“.

Druga manifestacija “Muzat e Alpeve 2014“, koju organizuje Udruženje pisaca “Teuta”, održaće se 27. i 28. avgusta u Rugovi i Risnu.

Manifestaciju će u Rugovi kod Peći otvoriti okrugli sto na temu “Prekogranična saradnja Kosovo - Albanija - Crna Gora i evropske integracije u oblasti književnosti”, a nastaviće sa promocijom knjige poznatog bošnjačkog autora Safeta Hadrovića “Žrtve”, nakon čega će uslijediti pjesničko veče učesnika manifestacije.

Drugog dana, 28. avgusta, grupa pisca će doputovati u Crnu Goru, gdje će u risanskom hotelu “Teuta” biti odražana promocija knjige Ibrahima Kadriua “Populli është fajtor ” (Narod je kriv), prevedena na crnogorski jezik. Održavanje ovogodišnje manifestacije “Muzat e Alpeve 2014” omogućilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo za evropske integracije Kosova, Opština Peć i Opština Kotor.

Bonus video: