Muškarci porazili Čile, dame remizirale sa Amerikankama

Pobjeda muškaraca protiv Čilea sa 2,5:1,5 i senzacionalan remi dama protiv Sjedinjenih država (2:2) zaokružili su uspješan dan crnogorskih selekcija u 9. kolu 41. Šahovske olimpijade
0 komentar(a)
Šahistkinje Crne Gore, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Šahistkinje Crne Gore, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 11.08.2014. 18:50h

Pobjeda muškaraca protiv Čilea sa 2,5:1,5 i senzacionalan remi dama protiv Sjedinjenih država (2:2) zaokružili su uspješan dan crnogorskih selekcija u 9. kolu 41. Šahovske olimpijade u norveškom Tromzu.

Dame su, čak, mogle i do pobjede protiv Amerikanki, a našu selekciju u vođstvo je dovela sjajna Marija Stanković, koja sad ima 8,5 poena iz devet partija. U Francuskoj odbrani, kao crna, Marija je održala čas Abrahamjan koja je u izgubljenoj poziciji previdjela damu.

Sjajno je igrala Aleksandra Milović na prvoj tabli savladavši Irinu Kruš koja ima titulu muškog velemajstora i 300 rejting poena više. Aleksandra je iz poteza u potez pojačavala poziciju kombinujući sadejstvo svog kralja, topa, lovca i usamljenog pješaka. U izgubljenoj završnici Irina je dugo pružala otpor, ali spasa nije bilo.

Tijana Blagojević je zalutala sa planom pa je zasluženo izgubila od Ane Zatonski koja od nje ima 400 rejting poena više, dok je Kristina Bačić u potpuno izjednačenoj poziciji protiv Nemcove u cajtnotu previdjela taktički udar i kapitulaciju potpisala u 39. potezu.

Muškarci su savladali Čile zahvaljujući odličnoj igri Nebojše Nikčevića, u posljednjoj, uzbudljivoj partiji. Nikčević je uspio da savlada Salinasa, jer je završnicu odigrao izvanredno. Natjerao je protivnika da uđe prvo u nepovoljnu topovsku, a onda i pješačku završnicu sa pješakom manje.

Ostale tri partije završene su remijem. Milan Draško je suptilnim manevrima u središnjici nadigrao Flores koji je spas potražio u topovskoj završnici sa pješakom manje. Začudo i uspio, jer je crnogorski velemajstor zbog nedostatka vremena nije igrao precizno.

Na prvoj tabli u Grinfildovoj odbrani Nikola Đukić i Vaskes su nakon obostrano korektne igre remizirali u damskoj završnici.

Dragan Kosić je nakon iscrpljujuće partije remizirao sa Valencuelom u završnici lakih figura.

Crnogorke sada imaju odličnih 12 meč bodova, a muškarci 11.

Sjutra je na programu pretposljednje 10. kolo.

Iljumžinov ponovo izabran za predsjednika FIDE

Ekscentrični Kirsan Iljumžinov ponovo je izabran za predsjednika FIDE, odlučeno je na današnjem Konkgresu u Tromzu.

Iljumžinov je pobijedio protivkandidata Garija Kasparova za 49 glasova. Na funkciji od 1995. godine, Iljumžinov, 52-godišnji Rus, koji tvrdi i da su ga jednom oteli vanzemaljci, dobio je 110 glasova podrške, sto mu je obezbijedilo novi četvorogodišnji mandat.

Kasparova, bivšeg svjetskog šampiona, podržao je 61 delegat od 174 pozvanih da glasaju.

Četiri glasačka listića proglašena su nevažećim.

Iljumžinova je podržao i Šahovski savez Crne Gore.

"Zalagaću se za šah i posvetiću sav svoj život FIDE federaciji", rekao je reizabrani predsjednik u prvom reagovanju poslije glasanja.

Kampanju, koja je prethodila izboru, obilježile su međusobne optužbe za korupciju, pritisak i nepravilnosti.

Oštri protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kasparov, koji danas ima državljanstvo Hrvatske, a živi u Njujorku, pokušao je da izbornoj kampanji da politički zaokret, ponavljajući da je Iljumžinov "čovjek Kremlja".

Ajzamparšvili predsjednik Evropske šahovske federacije

Delegati Evropske šahovske federacije za novog predsjednika Evropske šahovske federacije izabrali su Zuraba Ajzamparšvilija iz Gruzije.

On je dobio 32 glasa a njegov protivkanadidat Silvio Danailov iz Bugarske 18 glasova, uz tri nevažeća listića.

Šahovski savez Crne Gore je, takođe, glasao za Ajzamparšvilija.

Na Kongresu ECU jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda bila je rasprava o netrastraparentnoj organizaciji Prvenstva Evrope za mlade u Budvi 2013. godine koju je inicirao crnogorski Savez.

Ova inicjativa je dobila punu podršku od većine delegata da se slučaj istraži do kraja.

"Šahovski savez Crne Gore tražio je i materijalnu nadoknadu od 30 hiljada eura na ime taksi koje su pripadale Savezu a ne zna se gdje su završile", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Delegat ŠSCG na oba kongresa u Tromuu je bio Jovan Milović.

Bonus video: