Josipa Lisac na kotorskoj Ljetnjoj sceni

Josipa Lisac je pjevačku karijeru počela u dječijem horu Radio-televizije Hrvatske...
70 pregleda 0 komentar(a)
Jospia Lisac, Foto: Screenshot (YouTube)
Jospia Lisac, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.08.2014. 14:06h

Jedna od najpoznatijih hrvatskih pjevačica Josipa Lisac, nastupiće večeras na XIII Don Brankovim danima muzike. Ona će večeras od 21 sat na kotorskoj Ljetnjoj sceni sa svojim bendom izvesti hitove koji su obilježili njen višedecenijski rad.

Josipa Lisac je pjevačku karijeru počela u dječijem horu Radio-televizije Hrvatske. Godine 1967. postaje članica rok grupe “O’Hara“, koju ubrzo napušta i prelazi u grupu “Zlatni akordi“.

Solo karijeru započinje 1968. s pjesmom “Što me čini sretnom” Arsena Dedića. Ubrzo zatim, nižu se hitovi “Oluja”, “Kapetane moj”, “Život moj”, “I teče, teče vrijeme”... Takođe, izrazila je interesovanje za sevdalinku, snimajući dvije pjesme - “Omer-beže” (1974) i “Niz polje idi babo, Sejmeni” (1974).

Najveći uspjeh bilježi snimanjem svog prvog albuma “Dnevnik jedne ljubavi“ (1973), za koji je muziku komponovao njen životni saputnik i preteča roka u SFR Jugoslaviji - Karlo Metikoš.

Većina kritičara i muzičara, kao i publika, slažu se da je riječ o jednom od najboljih albuma snimljenih na ovim prostorima, pa je ponio titulu prvog konceptualnog djela u oblasti popularne i rok muzike.

Pjevala je i ulogu Jane u prvoj jugoslovenskoj rok-operi “Gubec-beg” (1975) K. Metikoša. Džezom počinje intenzivnije da se bavi sedamdesetih godina, kada nastaje album “B. P. convention and all stars“ (1976).

Uslijedili su i albumi: “Made in U. S. A“ , “Hir, hir, hir“, “Lisica“, “Hoću samo tebe“, “Boginja“, album duhovne muzike “Čestit Božić“, “Život“.

Bonus video: