Smatlik i Božović nijesu oštetili "Koka kolu"

Smatlik je bila optužena da je, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”,tokom 2010. i 2011.godine, novac koji su druge firme uplaćivale, knjižila na račun Božovićevog preduzeća i njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi, čime su oštetili “Koka kolu” za 130.000 eura
270 pregleda 3 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 19:02h

Bivša službenica “Koka kole” Svetlana Smatlik i vlasnik nikšićkog preduzeća “Brod komerc” Miodrag Božović pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju i podstrekavanje na izvršenje ovog krivičnog djela.

Smatlik je bila optužena da je, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”,tokom 2010. i 2011.godine, novac koji su druge firme uplaćivale, knjižila na račun Božovićevog preduzeća i njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi, čime su oštetili “Koka kolu” za 130.000 eura.

Božoviću se sudilo zbog optužbi da je podstrekao Smatlik na izvršenje krivičnog djela.

Nakon dugogodišnjeg suđenja sutkinja Osnovnog suda Nada Rabrenović je presudila da nije nesumnjivo dokazano da su oni izvršili krivična djela.

Njenu odluku nedavno je potvrdio i Viši sud u Podgorici.

U obrazloženju odluke piše da dokazima nije nesumnjivo utvrđeno da je Smatlik sporna knjiženja preko šifre koja joj je dodijeljena vršila lično, te da nije utvrđeno da su se među zaposlenima u tom preduzeću poštovala pravila tajnosti šifre.

“ I zbog činjenice da se za pojedine dane, koji se okrivljenoj stavljaju na teret da je vršena transakcija, ne može sa sigurnošću utvrditi da je okrivljena uopšte bila prisutna na poslu”, piše u obrazloženju presude.

Dodaje se i da su sudovi su do tih zaključaka došli saslušanjem velikog broja svjedoka, koji su davali oprečne izjave o tajnosti šifre, ali i vještačenjem vještaka Marka Lakića.

“ Iz kojeg u bitnom proizlazi da kod poslodavca okrivljene ne postoje podaci u računaru i IP adresi sa kojih su knjiženja odrađena, što znači da se nije moglo utvrditi ni kako je bio projektovan informacioni sistem oštećene u to vrijeme, tj. utvrditi činjenice da li je sistem bio takav da su šifre bile kriptovane, a samim tim i poznate samo vlasniku ili pak da su bile upisane u bazi podataka, u kom slučaju bi administrator baze podataka mogao da vidi i dozna svačiju šifru”, piše u presudi.

Objašnjava se i da, s obzirom na to da su sva sporna knjiženja izvršena u korist Božovićeve firme sa korisničke šifre Smatlik, a nije utvrđeno da ih je izvršila okrivljena, onda se ni Božović ne može osuditi za podstrekavanje.

Za ova krivična djela predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, s tim da sud za produžena krivična djela može izreći i veću kaznu zatvora od propisane.

Bonus video: