Kako da sačuvate preplanuli ten nakon ljetovanja?

Nakon što izađete iz mora, nemojte se jako trljati frotirskim peškirom - pustite da vas osuši sunce
0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Shutterstock
sunčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2014. 14:38h

Ako imate kratak godišnji odmor ili nemate novca za duži boravak na moru, par trikova pomoći će vam da još par narednih nedjelja izgledate kao da ste upravo stigli s plaže.

Da biste dobili praplanulu boju, prije svega, neophodno je napraviti dobru bazu – napravite kvalitetan piling tijela kojim ćete odstraniti sve mrtve ćelije kože.

Koža će zato lakše i brže potamnjeti a duže ćete zadržati boju. Naravno, vodite računa i o tome da se zaštitite visokim faktorom kako ne biste dobili opekotine.

Kožu nakon sunčanja treba dodatno zaštiti kremom za poslije sunčanja, a na preporučuje se i nega kupkom na svakih par dana u koju ćete dodati maslinovo ulje ili ulje od kokosa. Izbjegavajte jake sapune kako tokom pranja ili tuširanja ne biste uklonili boju s tijela.

Nakon što izađete iz mora, nemojte se jako trljati frotirskim peškirom - pustite da vas osuši sunce, a učinak možete pojačati tako što ćete na mokru kožu nanijeti dječije ulje za tijelo.

Za kraj, jedite hranu punu karotenoida – šargarepu, paradajz, papriku, dinje, breskve i ostalu hranu narandžaste i zelene boje.

Bonus video: