Održan protest porodica osumnjičenih za napad na novinarku "Dana"

"Naši sinovi štrajkuju glađu i zdravlje im je ugroženo. Sud nema nikakve dokaze i na sedam ročišta nije iznijet ni jedan dokaz"
201 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 18:14h

Porodice optuženih za napad na novinarku "Dana" Lidiju Nikčević danas su protestovale ispred Višeg suda u Podgorici, i zgrade Delegacije Evropske unije.

Okupljeni su nosili majice sa natpisom: "Bez dokaza pet mjeseci u zatvoru"

Porodice traže puštanje članova njihove porodice za koje kažu da su nevini ljudi.

Otac jednog od okrivljenih Miraš Đurđevac kazao je da je njegov sin Vukašin u trenucima napada bio u svom stanu sa dva druga.

"Njegov stan je označen kao osmatračnica i mjesto gdje se može pratiti odlazak i dolazak novinara iz redakcije Dana, a to nije tačno i može da se utvrdi. Imamo i dva svjedoka i ako njihovo svjedočenje nije tačno neka i njih uhapse za lažno svjedočenje", rekao je Đurđevac.

Dodao je da izvještaji za DNK nijesu uspjeli ništa da otkriju.

"Naši sinovi štrajkuju glađu i zdravlje im je već sada ugroženo. Sud nema nikakve dokaze i na sedam ročišta nije iznijet ni jedan dokaz. Ovo je fukarizam i znam da to moj sin nije uradio. Plaše se da nevini ljudi ne pobjegnu, a sakupili smo 700.000 eura za kauciju", rekao je Đurđevac.

TV Vijesti, Aleksandra Bakić

Brat jednog od okrivljenih Boško Gardašević rekao je da se poglavlja 23. i 24. ne zatvaraju tako što se nadležnim organima ne dozvoljava vršenje istražnih radnji.

"Vesna Medenica jednim pozivom ili porukom sudi po cijeloj Crnoj Gori, a šta da rade sudije nego da slušaju ili da idu kući. Ne sude pošteno", rekao je Gardašević.

Milovan Mitrović, otac optuženog Vladimira rekao je da je njegov sin naveo tri inspektora, pred kojim je morao lažno da svjedoči, jer su ga brutalno pretukli.

"To je bila iznuda i nevini se nalaze pet mjeseci u pritvoru. Pokušavaju da ih optuže bez ikakvih dokaza", kazao je Mitrović.

Advokat Sava Kostić istakao je da optuženi smatraju da su njihova prava ugrožena od samog početka suđenja.

"Pokušao sam da ih odvratim, ali su istrajni u ovome, jer se nevini nalaze u pritvoru. Drugi ralog štrajka je i to što je sudija na posljednjem ročištu odbio da se pribave listinzi inspektora, kojim bi se dokazalo da je sve ovo smislila policija i tri inspektora. Sud je odbio i da se pribavi zapisnik iz policije gdje je saslušana Kristina Dobrilov koja je svjedok slučaja. Zapisnik je važan, jer bi se dokazalo da je inspektor Peković lažno svjedočio na glavnom pretresu kada je rekao da bugarska državljanka nije privođena i da je on nije saslušavao, a na zapisniku se vidi pečat i njegov potpis. Tu su i telefonski listinzi koji se ne dostavljaju sudu, a vrlo su važni", rekao je Kostić.

On je zaključio da je postupak već unaprijed riješen.

Galerija

Bonus video: