Ministarstvo će razmotriti cijenu prisustva partnera porođaju

Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizuje edukaciju o prisustvu partnera na porođaju dva puta sedmično koja ukupno traje sat i po
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 10:51h

Ministarstvo zdravlja će razmotriti cijenu od 79 eura za prisustvo partnera porođaju, a za čije uvođenje Klinički centar Crne Gore nije tražio njihovu saglasnost u skladu sa procedurom ali su i objasnili da to ne dovodi u pitanje osnovanost naplate.

Udruženje Roditelji obratilo se Ministarstvu zdravlja nakon odluke Kliničkog centra da naplaćuje prisustvo porođaju i upitalo da li je i na osnovu čega ona potvrđena.

Iz Ministarstva im je objašnjeno, kako je navela Ana Vujnović iz Udruženja Roditelji, da navedena usluga nesporno proizlazi iz zakonske regulative, i predstavlja posebne uslove pružanja zdravstvene zaštite u okviru utvrđenog obima, a za koju troškove plaća građanin.

Vujnović je kazala da u obrazloženju Ministarstva piše da činjenica da KCCG nije ispoštovao proceduru pribavaljanja saglasnosti Ministarstva, ne dovodi u pitanje osnovanost naplate te usluge.

U udruženju Roditelji smatraju da je odluka o naplaćivanju 79 eura za devedesetominutnu obuku i opremu koju partner nosi pri porođaju prevelika cijena koja unaprijed kod mnogih porodica odlučuje o tome da je ne iskoriste.

Udruženje se obraćalo i upravi Kliničkog centra sa molbom da razmotre ovu odluku, ali im je odgovoreno da s obzirom "da je Pravilnik o prisustvu partnera na porođaju dugo pripreman, ne postoji osnov za njegovo preispitivanje".

"Predložili smo da se razmotri model po kome bi se obuka uvela u škole za trudnice u okviru domova zdravlja. Smatramo da nema razloga da se ova odredba ne tumači ekstenzivno, kako se u praksi već i čini upravo organizovanjem škola za trudnice, koje se organizuju u trajanju do tri mjeseca, koje mogu posjećivati i partneri trudnica i što ulazi u pomenuto zdravstveno osiguranje"

Vujnović podsjeća da je Uredbom o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja propisan obim preventivnih uluga za žene, gdje je navedeno da se to podrazumijevaju individualna savjetovanja u vezi sa trudnoćom.

"Predložili smo da se razmotri model po kome bi se obuka uvela u škole za trudnice u okviru domova zdravlja. Smatramo da nema razloga da se ova odredba ne tumači ekstenzivno, kako se u praksi već i čini upravo organizovanjem škola za trudnice, koje se organizuju u trajanju do tri mjeseca, koje mogu posjećivati i partneri trudnica i što ulazi u pomenuto zdravstveno osiguranje", kazala je Vujnović portalu Roditelji.

Iz Ministarstva je udruženju Roditelji saopšteno i da su uvjereni da se odluka menadžmenta KCCG temelji na nastojanju da se što prije izađe u susret čestim zahtjevima građana zatom vrstom usluge.

Vujnović je rekla i da su naveli da široko korišćenje ove pogodnosti u ograničenim prostornim kapacitetima klinike odnosno prisustva većeg broja očeva u prostoru porodilišta, sigurno iziskuje posebnu obuku roditelja i opremu, kao i organizaciono priilagođavanje procesa rada, kako bi se ovaj delikatan čin okončao bez dodatnih opterećenja za buduće roditelje, ali i za zaposlene.

Tokom posljednjih godina prisustvo partnera porođaju u svijetu se više ne smatra kao nešto egzotično, već je postalo uobičajeno i rasprostranjen,o a brojna svjedočanstva potvrđuju uvjerenja da njegovo prisustvo značajno ohrabruje majku tokom porođaja i čini taj događaj umnogome “lakšim”.

Sa trudnicama od maja u Kliničkom centru Crne Gore u toku porođaja može biti i jedna osoba koju ona odabere, ali koja za to mora da plati 79 eura, i to za “troškove edukacije i potrošni materijal”. Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizuje edukaciju o prisustvu partnera na porođaju dva puta sedmično koja ukupno traje sat i po. U toku prvih 45 minuta predviđene su konsultacije sa ginekolog-akušerom uz prezentovanje edukativnog video materijala, a u preostalih 45 minuta ljekar odgovara na pitanja koja se odnose na pripreme i proces porođaja

Prvi korak u ovoj proceduri je pisani zahtjev direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili na mail adresu porodiliste@kccg.me. U zahtjevu treba da navede ime i prezime trudnice, ime i prezime i svojstvo osobe koja prisustvuje porođaju, kao i očekivani termin porođaja. Nakon završene edukacije dobija se potvrda koja je uslov za ulazak u porodilište, gdje porodilji blisku osobu očekuje adekvatna oprema za boravak u njemu.

Bonus video: