Šunjević grabi putevima uspjeha

"Presrećna sam što ću se kao jedina džudistkinja boriti za Crnu Goru u Kini", kazala je za „Vijesti” Ivana Šunjević
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 10:14h

Sportski snovi i uspjesi koji su Crnu Goru „dizali” na noge u prestižnom sportu u svijetu, kakav je džudo, bili su po pravilu rezervisani za naše džudiste - Dragomir Bečanović, Srđan Mrvaljević, Marko Radulović, Arso Milić...

Bili su, jer je nevjerovatnim rezultatima, medaljama i potencijalom Ivana Šunjević otvorila novu stranicu, pa uspjesi neće biti sinonim samo za njene kolege.

Bronza na Evropskom kadetskom prvenstvu u Atini, uz zlato i tri bronze na evropskim kupovima ove sezone, uz dvije titule prvakinje Balkana ali i srebro i bronza sa prošlogodišnjih kupova Starog kontineta, učinili su da Svjetska džudo federacija (IJF) pozove 17-godišnju Podgoričanku na Olimpijske igre mladih u kineskom Nanđingu.

Koliko poziv vrijedi, potvrđuje podatak da je još samo 16 džudistkinja dobilo poziv da se nadmeće u konkurenciji od 52 do 63 kilograma. U Nanđingu su sve džudistkinje razvrstane u svega četiri težinske kategorije.

"Presrećna sam što ću se kao jedina džudistkinja boriti za Crnu Goru u Kini. Poziv je, očekivano, dobio i Arso Milić, koji je najbolji mladi sportista Crne Gore i nastupiće u kategoriji do 81 kilogram. Sa nama će u Nanđingu biti i Zdravko-Daka Milić, reprezentativni i trener u klubu „Arso Milić” u kojem se zajednički pripremamo. Moja kategorija u Nanđingu se za medalje bori 18. avgusta, i samo želim da izbjegnem u žrijebu Mađaricu Sabinu Geršak, sa kojom imam negativni skor i ne odgovara mi stilom. Visoka je i ima izuzetno brz gard. Sa ostalim evropskim predstavnicama mogu da se nadmećem, dok su mi džudistkinje sa ostalih kontinenata potpuna nepoznanica", kazala je za „Vijesti” Šunjević.

Sa olimpijskom delegacijom iz Crne Gore, Šunjević će put Nanđinga krenuti u ponedjeljak 11. avgusta.

"Mislim da ću na Olimpijskim igrama mladih nastupiti maksimalno pripremljena, jer sam skoro bila na Evropskom prvenstvu, a potom sam učestvovala i na dva juniorska Evropska kupa. U drugom sam čak izborila repasaž, iako su konkurentkinje starije i neuporedivo iskusnije. Odlučila sam da se oprobam u jačoj konkurenciji, pa sam juniorskim nadmetanjima podredila pripreme koje je trebalo da obavimo u Švajcarskoj".

"Mislim da imam dobar program priprema, jer nakon sata kondicionih i vježbi snage i izdržljivosti u „Krosfit Saprtaku” sa trenerom Željkom Kusovcem, dva sata treniram tehniku sa bratom Zvezdanom u sali DžK Fajter u SC „Morača”, koju nam velikodušno ustupa Ilija Vukotić. Potom imam i 90 minuta treninga sa trenerom Milićem, gdje sparingujem sa njegovom kćerkom Mirjanom, koja je godinu mlađa, ali je talenat potvrdila osvajanjem medalja na evropskim kupovima u kadetskoj i čak juniorskoj konkurenciji".

Gdje je naš ženski džudo u ovom trenutku?

"Imamo talenat, sale i trenere, ali nam nedostaje učešća na što većem broju prestižnih međunarodnih kampova, jer ovdje ima mali broj adekvatnih sparing partnerki, pa samim tim je i malo domaćih takmičenja. Podrška stigne kada se krene sa uspjesima, a ja imam bezrezervnu od strane predsjednika Džudo saveza Veselina Grbovića. Zahvaljujući njemu i članu UO DžSCG Milu Ostojiću, te preduzeću „Bemaks”, u prilici sam da učestvujem na evropskim kupovima. Imam i pomoć i podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta", objasnila je Šunjević.

Najviše cijeni Melindu Keljmendi voli da igra tenis i gleda Novaka

Iako ne krije da voli da odigra partiju tenisa i uživa gledajući rukomet, za Ivanu je džudo prvi sport.

"Išla sam kao jako mala da posmatram brata kako trenira i svidjelo mi se pa sam počela sa školom džuda u klubu „Kipa” Sretena Kipe, a potom sam trenirala u Milenijumu kod braće Prelević. Sada sam kod Dake Milića, koji mi posvećuje jednaku pažnju kao njegovoj djeci Arsu i Mirjani. Naš zajednički san je da u budućnosti predstavljamo Crnu Goru na Olimpijskim igrama".

"Ja sam sportu sve podredila, pa ću posljednju godinu srednje škole polagati vanredno. Imala sam, doduše, punu podršku i razumijevanje od razrednog Voja Todorovića u Srednjoj trgovinskoj školi, ali da bih dostigla uzore svjesna sam da se moram u potpunosti posvetiti treningu. A uzori su mi džudistkinja sa Kosova Melinda Keljmendi, svjetska i evropska šampionka koja se bori na nevjerovatan način, ali i Novak Đoković. Melindu sam upoznala prošle godine u Zagrebu kada sam bila druga na Evropskom kupu i nevjerovatna je sportistkinja", zaključila je Šunjević.

Galerija

Bonus video: