Film Darka Lungulova dobitnik "Velike zlatne mimoze"

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je reditelju Nikoli Vukčeviću za film "Dječaci iz ulice Marksa i Englesa"
0 komentar(a)
glumci, film Majkl Džekson, Foto: Slavica Kosić
glumci, film Majkl Džekson, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.08.2014. 13:17h

Film reditelja Darka Lungulova dobitnik je Grand Prix – Velike zlatne mimoze.

Zvanični žiri 28. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala u sastavu: Meto Jovanovski – predsjednik i članovi Slobodan Šnajder i Branko Baletić jednoglasno je odlučio da filmu "Spomenik Majklu Džeksonu" dodjeli priznanje “za hrabro i poetsko suočavanje sa surovom tranzicionom stvarnošću”.

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je reditelju Nikoli Vukčeviću za film "Dječaci iz ulice Marksa i Englesa".

“Reditelj uspostavlja blizak odnos filmske priče sa publikom vodeći veliku glumačku ekipu kroz burne godine naše prošlosti”, navedeno je u obrazloženju. Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Janko Popović Volarić “koji suptilnim sredstvima u izuzetnoj glumačkoj suigri filma Vis a Vis, reditelja Nevia Marasovića, gradi lik hipersenzibilnog mladog čovjeka”.

Žiri dodjeljuje Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu Jasni Đuričić koja glumila, za “svedenu a raskošno odigranu ulogu majke porodice i društva u raspadu” u fimu Varvari.

Film „Bez motivacije“, izraelske scenaristkinje i rediteljke Talije Lavije dobio je Zlatnu mimozu sa scenario.

Žiri nagradjuje koja ispisuje tragikomičnu priču žena – vojnika što razotkrivaju surovu birokratsku svakidašnjicu Izraela – zemlje u ratu.

Zlatnu mimozu za Kameru žiri dodeljuje je ex aequo Đorđu Arambašiću za film “Neposlušni” i Dimitriju Jokoviću za film “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”.

“Madi Arambašić sjajno ostvarenom atmosferom, a Joković razigranom kamerom najavljuju vrhunske estetske doživljaje”, obrazložio je žiri.

"Last act" najbolji studentski film

Grand prix filmu „Last act“, rediteljke Dine Dume sa Fakulteta dramskih umjetnosti u Skoplju dobio je Grand prix u selekciji studentskih filmva 28. FFHN-MFF. Žiri u kojem su Balša Poček , Marko Ugarković i predsjednica Anja Dimić naveli su da “film prevazilazi okvire studentske produkcije i predstavlja autohtono umjetničko djelo, koje po umjetničkim dometima pripada i festivalima profesionalne profilacije.

Tretirajuci temu Drugog svjetskog rata kroz prizmu emocije ovaj film je duboko na strani čovječnosti”.

Specijalnu nagradu za scenario žiri je dodijelio filmu Kam, rediteljke Katarine Morano sa Akademije za gledališče, radio, film in televzijo iz Ljubljane.

“Film, kroz emotivnu priču, prikazuje intiman odnos mladosti i starosti, kao i odnos prema životu i smrti. Scenario na uspješan način iznosi blago poetični ton, koji daje filmu jednu posebnu emociju, a koji nas, sa druge strane, tjera da razmišljamo o prolaznosti života”.

Specijalnu nagradu za vizuelni identitet žiri je dodijelio filmu „Priča o Mari iz Velog Varoša“ reditelja Igora Šeregija sa Akademije dramske umjetnosti Zagreb. Film posjeduje sveobuhvatni estetički domet, a odlično stilsko jedinstvo montaže, kamere, scenografije i kostima pravi jedinstveni filmski doživljaj.

Nagrada "Živko Nikolić" filmu "Bez motivacije"

Film "Bez motivacije" izraelske rediteljke Talije Levi dobitnik je nagrada Fondacije Živko Nikolić.

„Autorka, scenaristkinja i rediteljka, u ovom filmu na duhovit a dramaturški besprekoran način pokušava i uspjeva da katarzira neuraglčine momente permanetnog ratnog stanja i uloge žene u svijetu militantnog društva muškaraca. Svedenim efektnim rediteljskim postupkom Talija Lavi prati njene energične i šarmantne junakinje, tačnom rediteljskom indikacijom vodi savršenu glumačku igru i nudi nam smijeh sa gorkim ukusom, film na strani žene sa velikim Ž, na strani plemenitosti i čovječnosti“, navedno je u odluci žirija u kome su bili Petar Nikolić, reditelj, Stevan Koprivica, dramski pisac i Zoran Živković, producent.

„Ovakvi povodi i ishodi su na tragu poetike Živka Nikolića koji je u prvi plan, nerijetko, stavljao sudbinu žene i tragikomičnim tretmanom, almagamom „meda i žuči“ , stvarao svoj čudesni filmski svijet“.

Nagrađen Sidran

Direkcija Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala i Centar film Beograd, nagradu Milan Žmukić za izuzetan doprinos razvoju festivalu dodijelilas je pjesniku, piscu i scenaristi Abdulahu Sidranu.

“Filmovi Abdulaha Sidrana koji su, svaki na svoj način, mijenjali istoriju nekadašnje jugoslovenske kinemaotografije bili su, sve ove godine, ključni kvalitativni argument glavnog takmičarske selekcije ovdje na Kanli kuli. Čak i u nevremenima koja su zatekla nekadašnju zemlju Sidran je ostao doslijedno privržen našem festivalu. Njegovo prisustvo nije se ogedalo samo u briljantnim scenarijima koje su relazovali Kenović, Kusturica i drugi reditelji nego i u njegovom prisustvu, ličnom kretivnom udjelu u životu Festivala. Još pamtimo briljantni pedagoški esej , vrhunsku školu kreativnog pisanja koju nam je podario prije dvije godine. Sidran, uprkos svemu što ga skoli, nalazi vrijeme i energiju da dio sebe i svog stvaralaštva pokloni Herceg Novom i novskom festivalu. Sa neizmjernom zahvalnošću, uvjereni da će međusobno pripadanje Sidrana i Festivala trajati još dugo, nagradu koja nosi ime MIlan Žmukić po čovjeku koji je osnovao ovaj festival", stoji u obrazloženju nagrade.

U selekciji dokumentarnih filmova najbolja "Kraljica" autora Manuela Abramoviča

Glavnu nagradu za najbolji dokumentarni film 28. FFHN-MFF l, žiri je jednoglasno dodijelio filmu "Kraljica" argentinskog autora Manuela Abramoviča.

Žiru u sastavu Rada Šešić (predsjednica), Nebojša Slijepčević i Danilo Marunović za film je istakao da "na indirektan nain, kroz psihološku dramu jednog djeteta, autor nam iznosi dilemu cijelog društva - da li je očuvanje tradicije važnije od osjećanja pojedinca?

"Šta čini kulutrološki identite jedne nacije i po koju cijenu ga treba očuvati? Suptilno, rafinirano, uz briljantan odabir detalja, znalački razvijajući dramu, autor otvara relevantna pitanja".

Specijalna nagrada zirija dodjeljuje se autorici iz Finske Iris Herme za film "Dijete tihe zime".

Žiri je bio mišljenja da je to „snažno ispričanoj priči o izolaciji i socijalnoj otuđenosti, obojenoj koloritom finskog mentaliteta i atmosferom skandinavske usamljenosti“.

Specijalna pohvala žirija dodjeljujena je filmu "Dom" Thomasa Gleasona iz Novog Zelanda, sa obrazloženjem da je „film i je duhovita minijatura i žiri smatra pravi primjer moći filmskog jezika u vještim rukama. Sjajnom kamerom i montažom, te pažljivim dizajnom zvuka reditelj pretvara jedan neobičan prizor u napetu dramsku situaciju“.

Bonus video: