Šavnik: Promocija knjige Janka Jelića

Direktor Centra za kulturu u Šavniku Igor Šuntić naglašava da je roman “Bilježnica iz preobražaja” nastajao u dugom periodu i jednom teškom vremenu
248 pregleda 1 komentar(a)
Janko Jelić, promocija knjige, Foto: Obrad Pješivac
Janko Jelić, promocija knjige, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.08.2014. 09:36h

Centar za kulturu, sport i medije Šavnik, izdavačka kuća “Čuvari” iz Beograda i Ministarstvo kulture Crne Gore organizovali su promociju knjige „Bilježnica iz preobražaja“ autora Janka Jelića pa su se tim povodom u srijedu popodne, kod spomen kompleksa „Vukovi korijeni“ u Petnjici, okupili brojni ljubitelji pisane riječi.

O knjizi, za koju je recenziju napisao akademik Miro Vuksanović, svoj stav iznio je prof. dr Drago Perović istakavši da sam naslov „Bilježnica iz preobražaja“ zavodi od prve do poslednje riječi i krade čitaoca, preobražavajući ga mimo njihove svjesne volje.

"Samom kompozicijom priča kojih ima stotinak u tri ciklusa, ostavio je prostora da možemo da predahnemo, tako da se knjiga može čitati od početka, s kraja ili sa sredine ili svake priče jer sama za sebe svaka od priča nosi dovoljno da bismo mogli da ponremo u sebe i da se zapitamo o onome što čini ćovjeka, kao čovjeka. Svaka od priča dovodi u pitanje mogućnost toga da li, mi još uvijek možemo da budemo ljudi, kazao je Perović, dodajući da se preobražaj događa u molitvi Bogu da pomogne i spasi glavnog junaka da bi mogao da izdrži teret pripovijedanja", kazao je Perović.

Direktor Centra za kulturu u Šavniku Igor Šuntić naglašava da je roman “Bilježnica iz preobražaja” nastajao u dugom periodu i jednom teškom vremenu koje nas je zadesilo.

"To je jedna duboko lična priča ili bolje reći zbirka više priča, i Jankov doživljaj i osjećaj isprepletane sadašnjosti i prošlosti. Ono što je mene kao vizuelnog umjetnika oduševilo je fenomenalan osjećaj za portetisanje upečatljivih likova i vješto nijansiranje karaktera, kao i jedna kompleksna slika današnjeg društva i razih deformacija i specifičnosti koje su produkt ovog vremena, kazao je Šuntić i dodao da je siguran da će Janko ovim romanom osvojiti brojnu čitalačku publiku na Balkanu jer je u pitanju jedna visoko kvalitetna priča u kojoj će se svi prepoznati i pronaći", kazao je Jelić.

Šuntić se osvrnuo i na Jelićevu poeziju koja je uvijek bila inetresantna i veoma neobična za njihovu generaciju.

"Onako malo previše duboka i sa jednim repertoarom i izborom motiva koji je već bio pomalo klasičan i u duhu najboljih ruskih majstora. Oduševljavao sam se njegovim stihovima posvećenim ovom podneblju i njegovom rodnom selu gdje i danas rado dolazi i vraća se iznova doživljavajući one posebne utiske i atmosferu koja utiče na njegov kreativni rad. Ti stihovi su bili upečatljive slike, riječima naslikane, snažne, duboko doživljene, sa mnogo boje, zvuka, patine i autentičnosti ovog prostora i podneblja", kazao je Šuntić.

Na promociji je je govorio i Dejan Pavlović, predstavnik izdavačke kuće “Čuvari” u kojoj je ovaj roman štampan u 1.000 primjeraka a u muzičkom dijeluiz Beograda, tom prilikom je istakao da osjeća veliku blagodarnost što mu se ukazala prilika da upravo u izdanju njihove izdavačke kuće se pojavi ova knjiga u 1.000 primjeraka. U muzičkom dijelu predstavio se Nebojša Mastilović, dok je odlomke iz knjige čitao Marko Kovačević.

Bonus video: