Vukčević: Aplauz nakon premijere znak da nijesmo iznevjerili očekivanja

Kanli kula sinoć je bila ispunjena kao nijedne prethodne večeri
105 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 13:18h

“Aplauzi za vrijeme i nakon projekcije kada se publici poklonila brojna ekipa filma najbolji su znak da nismo iznevjerili očekivanja", kazao je reditelj Nikola Vukčević nakon premijere njegovog filma "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa", koji je prikazan u okviru zvaničnog program 28. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Priznaje da je nakon prvih reakcija publike konačno odahnuo. Reditelj Vukčević i dramska spisateljica Milica Piletić scenario za film su napisali na osnovu motiva drame „Instant“ Đorđa Milosavljevića, koja je imala svoj pozorišni život.

Kanli kula sinoć je bila ispunjena kao nijedne prethodne večeri. Osim Novljana i turista stigli su i poštovaoci fima iz većine gradova u Crnoj Gori. Film Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa je priča o odrastanju i dilemama koje sazrijevanje nosi sa sobom.

Zanimljivo je da je grad Podgorica jedan od glavnih likova, te reditelj navodi da je njegova želja bila da šira, regionalna publika upozna Podgoricu.

„Kroz filmove smo upoznali i saživjeli se sa djelovima Beograda, Zagreba, Sarajeva... iz filmova ništa ne znamo o Podgorici, nužno je bilo da naš glavni grad bude jedan od centralnih likova, želio sam da ovim filmom ljude upoznam sa Podgoricom i njenom pričom“, kazao je Vukčević na današnjem pressu.

Ana Sofrenović, koja u filmu glumi majku ističe da je uloga za nju bila veliki izazov, jer se sa njom poslije više godina vratila na film.

"Ovakvih ženskih uloga, ovako napisanih ženskih likova, kod nas, ima jako malo. Imala sam veliku sreću, i ova uloga mi je dala dosta prostora i mogućnosti", kazala je Sofrenović.

„Ovaj film je tuga i bluz naše generacije", poručio je hrvatski glumac Goran Bogdan, koji u filmu tumači lik zrelog Stanka.

Mladi crnogorski glumac Momčilo Otašević dodaje da se divan odnos reditelja prema glumcima odiše svakom scenom, a za Anđelu Mićanović film je bio dragocjeno iskustvo i možda povod da se glumom i profesionalno bavi.

Branka Stanić, koja tumači lik Lele kaže ističe da se „Nikola entuzijazam kao virus prenosio sve“ i da “jedan glumac može samo da poželi ekipu kakva je bila u filmu Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa.

“Svi smo živjeli za ovu noć da vidimo kako će ljudi da reaguju jer smo stvarno radili punom parom, punim srcem i zato sam sam srećna”, kazala je glumica . U svijetlu radosti zbog očigledno dobrog rezultata višegodišnjeg rada na filmu ostaje nevesela priča o položaju kinematografije u Crnoj Gori.

“Ogroman posao je raditi film na prostoru koji nema adekvatan Zakon o kinematografiji, jedino Crna Gora u regionu nema filmski centar, a uz sve to se radi sa budžetima koje ne bih ni spominjao. Sumorna je činjenica da su svi crnogorski reditelji na koje se pozivamo posljednjih 50 godina, koji su ostvarili određenu karijeru, to uradili u susjednim državama, Živko Nikolić, Veljko Bulajić, Krsto Papić, Zdravko Velimrović, Boško Bošković.... Volimo njihove filmove, pominjemo ih, ali mi se nekao čini da je entuzijazam sa kojim je uz njih stasavala crnogorska kinematografija posljednjih godina presušio. Toga bi trebalo da budu svjesne nadležne institucije, jer se bojim da kada i taj entuzijazam presuši to može biti zauvijek. Na putu za Evropu, takav odnos prema filmu je nedopustiv", ocijenio je Vukčević.

Istakao je da je imao podršku Ministarstva kulture i ministra lično, ali ostaje problem što se izdvajanja za kulturu, pa i za film mogu izraziti u promilima.

U četvrtak će na Kanli kuli biti dodijeljene nagrade 28. Filmskog festivala u Herceg Novom o kojima je odlučivao žiri Meto Jovanovski (predsjednik) i članovi Branko Baletić i Slobodan Šnajder.

Galerija

Bonus video: