Premijera predstave "Tri sestre": Čehov u svojoj biti, u svojoj emociji

Predstava “Tri sestre” nastala je u koprodukciji sa FIAT-om iz Podgorice i JU “Zahumlje“ iz Nikšića
319 pregleda 0 komentar(a)
"Tri sestre" , Predstava, Foto: M. Ćetković
"Tri sestre" , Predstava, Foto: M. Ćetković
Ažurirano: 05.08.2014. 17:04h

Kao četvrta premijera iz ovogodišnje pozorišne “radionice“ festivala Grad teatar najavljene su “Tri sestre“ Antona Pavloviča Čehova, jedna od najizvođenijih drama najslavnijeg ruskog dramatičara, koja pred našu publiku stiže u adaptaciji i režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića.

Predstava je urađena u koprodukciji sa Festivalom internacionalnog alternativnog teatra - FIAT iz Podgorice, i JU “Zahumlje“ iz Nikšića, a igra se večeras, u 22 sata, u crkvi Santa Marija.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pored zadovoljstva zbog saradnje dva crnogorska festivala, “Tri sestre“ su prvi projekat koji zajedno potpisuju Grad teatar i FIAT, kojima se pridružuje poznato kulturno-umjetničko društvo iz Nikšiča, a ono što ovaj projekat čini značajnim, po riječima Slobodana Milatovića, jeste činjenica da je predstava velika, kakav Čehov samo i može da bude, da je kompletno rađena sa crnogorskom ekipom, i da svi koji su bili uključeni u njeno nastajanje mogu biti ponosni na sam proces rada.

"Za mene, koji se već decenijama bavim pozorišnim radom, projekat kakav su “Tri sestre“ i lično je bitan u tom teatarskom i profesionalnom smislu. Sa Anom Vukotić, koja je preuzela da vodi FIAT kao direktor, jako smo se dobro složili, i od prvog dana saradnje na predstavi ništa nismo dovodili u pitanje. Sve je teklo s velikim razumjevanjem i međusobnom podrškom", istakao je Milatović.

Ana Vukotić, koja je na 26. festivalu u Budvi pokupila sjajne kritike i ovacije publike Goldonijevim “Ribarskim svađama“ (koprodukcija Grada teatra i CNP-a), a tog ljeta prikazan je i njen pozorišni opus u koji su ušle predstave “Don Žuan“ i “Četvrta sestra“, istakla je ozbiljnost zadatka kakav je Čehov.

"Čehov se malo radio u Crnoj Gori, toga smo svjesni, odlučili smo se za jednu mladu ekipu glumaca, jer je čitav koncept predstave na bazi eksperimenta, tako da je za te mlade ljude, koji nemaju previše iskustva, u tako radikalnoj postavci predstave, ovo bio veliki izazov. S druge strane, čini mi se da je taj eksperiment bio uspješan, jer smo uspjeli da sačuvamo to što Čehov jeste u svojoj biti i u svojoj emociji. Ono što je važno za ovu adaptaciju jeste da se mi u drami ”Tri sestre“ isključivo bavimo ljubavnim odnosima.

Ako znamo Čehova, i ako znamo da je tema vremena i prolaznosti jako bitna u svim njegovim dramama, onda vjerujem da će i taj aspekt njegovog djela ovdje biti jako zanimljiv, kao i sve ostalo što smo uradili sa ekipim saradnika - koreografom Sonjom Vukićević koja je bila velika podrška, sa Ivanom Marovićem koji u predstavi uživo izvodi muziku, i sa Linom Leković, darovitom mladom kostimimografkinjom koja još nije afirmisana. Tri mlade, zanimljive glumice - Bojana Malinovska, Julija Milačić i Ana Vučković nose tri uzbudljive ženske sudbine različite generacije, koje su nas najviše zanimale u predstavi, i kroz koje se prelamaju muško-ženski odnosi i priče”, izjavila je Ana Vukotić.

Bonus video: