Sud potvrdio da je policija nezakonito hapsila zaposlene u MANS-u

U MANS-u očekuju da Viši sud u Podgorici takođe primijeni evropske standarde i potvrdi ovu presudu
59 pregleda 2 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.08.2014. 14:36h

Osnovni sud u Podgorici donio je presudu kojom se država obavezuje da zaposlenima u MANS-u koji su prošle godine nezakonito uhapšeni zbog protesta ispred Skupštine Crne Gore zbog povećanja PDV-a, isplati naknadu štete u iznosu od po 300 eura, saopšteno je iz MANS-a.

Presudom je utvrđeno da je policija prošle godine nezakonito lišila slobode šest zaposlenih u MANS-u, da ih nije obavijestila o razlozima i osnovu optužbi protiv njih, niti o pravima koja imaju, te da su službenici policije koji su izvršili hapšenje davali međusobno kontradikorne iskaze, što ukazuje da nijesu uopšte znali razloge i osnov lišenja slobode.

"Iz provedenih dokaza sud je utvrdio da je policija prilikom hapšenja i zadržavanja tužilaca prekršila Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustav Crne Gore i zakone Crne Gore. Takođe, sud je u presudi naveo da su tužioci, kao mladi i obrazovani ljudi, odabrali način izražavanja i istraživanja postupanja državnih organa na osnovu prava koja im daju Ustav Crne Gore i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Tako je još jednom potvrđeno da je država zaposlenima u MANS-u povrijedila čitav korpus osnovnih ljudskih prava propisanih Ustavom i Evropskom konvencijom i to pravo na slobodu, pravo na obavještenje o optužbama i o drugim pravima koja imaju i pravo na branioca. Ohrabruje činjenica da su crnogorski sudovi počeli da primjenjuju Evropsku konvenciju i standarde utvrđene u praksi Evropskog suda za ljudska prava, ali i dalje zabrinjava to što institucije zadužene za otkrivanje i suzbijanje kriminala represivni aparat nezakonito usmjeravaju prema onima koji ukazuju i otkrivaju korupciju i kriminal", navodi se u saopštenju MANS-a.

U MANS-u očekuju da Viši sud u Podgorici takođe primijeni evropske standarde i potvrdi ovu presudu, "posebno kod činjenice da zakonski zastupnik države nije ni tokom postupka, ni u žalbi na presudu, osporio ili prigovorio bilo kom dokazu i navodu tužbe".

Bonus video: