Nađite ženu na slici: Njen atelje su ulice, a platno gola tijela

Ovaj vid umjetnosti, koji se čuva na fotografijama, proizvod je detaljnog rada
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 11:27h

Ulice Njujorka su atelje američke umetnice Trine Meri, a golo tijelo platno na kome stvara svoju umjetnost. Trina Meri slika svoje modele tako da se oni kamufliraju u prizore grada, i stope s detaljima Empajer stejt bildinga, mosta na Menhetnu, Central parka i drugih znamenitosti grada.

Ovaj vid umjetnosti, koji se čuva na fotografijama, proizvod je detaljnog rada, čiji su oslonac modeli koji satima moraju da stoje nepomično, kao i zakoni Njujorka, prema kojima nije problem da žena gola do pojasa stoji na sred prometne ulice ako je dio umjetničkog performansa.

Meri je kazala da je serijal osmislila kada se ove godine preselila iz San Franciska u Njujork.

"Željela sam da angažujem grad, da ga razumijem i da napravim neka zapažanja. Tako da sada nije samo neka osoba ispred Kipa Slobode, već su one blago u pozadini, tako da sada imate pogled koji više opisuje osobu ispred pejzaža", rekla je umjetnica.

Ove nedjelje 33-godišnja umetnica je stavila svoj model na sred ulice u Bruklinu, vješto je četkicom uklapajući u okruženje oko mosta i okolnog pejzaža.

"Super je osjećaj kada vas neko slika. Osjećate proces transformacije. Sama četkica je stvarno mekana. Osječaj je prije kao masaža", rekla je model Džesika Melou, koja je na ulici nosila samo donji dio bikinija.

Ali, kad vam je grad atelje, morate da računate na određene rizike.

Meri je morala da provjeri vremensku prognozu da bi bila sigurna da neće biti kiše. Posle toga je morala da ponovo slika dio svog modela kada se kombi u pozadini pomjerio.

A sve vrijeme je morala da izlazi na kraj sa pješacima ili čak vozačima koji su usporavali da bi gledali, fotografisali ili postavljali pitanja, dok im se na licima očitavala mješavina šoka, radoznalosti i rezignacije.

"Ovo je tako njujorški. Ništa ne može da vas iznenadi", rekla je prolaznica Selest Ernandes.

Galerija

Bonus video: