Počelo prijavljivanje filmova za crnogorskog kandidata za Oskara

Producenti će biti obaviješteni o rasporedu prikazivanja selektovanih filmova u periodu od 25-30. avgusta 2014. godine
0 komentar(a)
Oskar, Foto: Reuters
Oskar, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2014. 17:11h

Ministarstvo kulture uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 20. avgusta prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 87. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2014. godini.

"Pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori, ukoliko je film javno prikazan u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu, u periodu između 1. oktobra 2013. i 30. septembra 2014. godine, ako je tokom prikazivanja reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, koji je snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori i koji je u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima (honorari, porezi, doprinosi, itd), što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i drugih autorskih prava", istakli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent je dužan da dostavi izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture, kao i da dostavi popunjen, potpisan i pečatom ovjeren Obrazac Američke akademije.

Cjelokupnu dokumentaciju treba podnijeti Arhivi Ministarstva kulture ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, sa naznakom: Selekcionoj komisiji za Oskar.

Producenti će biti obaviješteni o rasporedu prikazivanja selektovanih filmova u periodu od 25-30. avgusta 2014. godine i u obavezi su da kopiju prijavljenog filma dostave Ministarstvu dan prije prikazivanja.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture.

Prema pravilima Američke akademije, Selekciona komisija u Crnoj Gori ocjenjivaće samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj filmskoj kopiji.

"Komisija može prihvatiti da ocjenjuje film na DVD kopiji. Ukoliko taj film bude proglašen za crnogorskog kandidata, producent će u zahtijevanom roku izraditi filmsku kopiju ili DCP. Ako se producent ne bude pridržavao ovih pravila biće diskvalifikovan", rekli su iz Ministarstva.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni do 10. septembra 2014. godine.

Bonus video: