Otvoren 28. filmski festival u Herceg Novom: Novi glasovi evropskog filma

“Slaviti stvaralaštvo, umjetnost i život je najveća vrijednost”, kazao je Meto Jovanovski
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2014. 08:59h

“Biti filmski radnik, saradnik, biti dio filmske ekipe, ući u taj tajnoviti, magičan svijet, sa željom da se život pretoči u uzvišeni, kreativni čin, jeste čast i privilegija, ali i odgovornost prema onima za koje to radimo i zbog kojih postojimo, a to su naši gledaoci, publika koja zna da aplaudira, hrabri i vrednuje naš umjetinički i kreativni rad.

Slaviti stvaralaštvo, umjetnost i život, je najveća univerzalna vrijednost”, kazao je veliki makedonski glumac Meto Jovanovski otvarajući na Kanli kuli 28. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival.

“Ako sudimo prema selekcijama i odabranim filmovima Festival je opravdao status manfestacije od posebnog značaja za Crnu Goru - čiji su titulari uz grad Herceg Novi i ministarsto kulture, kazala je na ceremoniji otvaranja festivala Dragica Milić, generalna direktorka Ministarstva kulture.

Ona je istakla da je “revitalizacija crnogorske kinematografije nešto na čemu se u Ministarstvu istrajno radi nekoliko godina”. Milić je u svom obraćanju dotakla i zonu politike - ustvrdila da je za dalji rast festivala potrebna “stabilizacija političkih prilika i u Herceg Novom i u Crnoj Gori jer ne može samo ministarstvo podržavati kinemtografiju”.

Meto Jovanovski

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zoran Živković, poslovni direktor Festivala je ocijenio da činjenica što se u okviru četiri različita programa projektuje oko 90 fimova, Hercegnovski filmski festival svrstava u red najznačajnih manifestacija ove vrste u regionu.

Živković je istakao je da filmom “Varvari“ koji je rađen u srpsko-crnogorskoj kooprodukciji, a potom i fimovima “Atomski zdesna“ i “Dječaci ulice Marksa i Engelsa“, crnogorska kinematografija uspostavlja dugo traženi kontinuitet.

Srdan Golubović je ocijenio da festival ove godine nudi raznolik i zanimljiv program, od Balkana do Mediterana, a da autori predstavljaju novi glas evropskog filma. Novu energiju, krik, pogled i stav.

”Zato je ovogodišnji festival posvećen debitantima i potrebi da se čuje i vidi taj novi glas”, obrazložio je izbor Golubović.

Prve večeri prikazan je film “Varvari” u režiji Ivana Ikića u kome glume: Željko Marković, Nenad Petrović, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar i Mirko Vlahović. Riječ je o tinejdžerskoj drami odrastanja u svijetu bez perspektive, portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrijednosti.

„Tema odrastanja i nesnalaženja mladih je univerzalna tema. Svuda u svijetu mladi ljudi ne mogu da se snađu u ulogama koje im dodjeljuje društvena zajednica i tada često dolazi do spontanog izlivanja bijesa i destruktivnosti“, kazao je Ikić na jučerašnjem pressu.

On je konstatovao da se „države u tretiranju ove pojave više bave saniranjem posljedica nego uzrocima”.

Ikić je radio sa glumcima koji nisu profesionalci, ali su, kao Željko Marković, u vodećoj roli, ostvarili sjajne uloge.

Kao drugi film prve večeri festivala publika je vidjela film “Djevojka za zabavu” (Party Girl) reditelja Claire Burger, Marie Amachoukeli-Barsacq i Samuel Theis.

Bonus video: